KBC Split

Pacijenti s prsnulom aortom putovali u Zagreb radi stenta

'07.02.2012., Split- Odijel traumatologije splitske bolnice pun je pacijenata koji su zatrazili pomoc zbog ozlijeda zadobivenih padom na ledu. Hitni kiruski odjel obradio je preko 500 slucajeva lomova
Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
1/3
20.04.2012.
u 10:00

Čakovec: 
Ravnatelj traži manji broj uputnica za analizu krvi jer je 90 posto nalaza uredu

Nakon što je predstojniku splitske Klinike za kirurgiju Vedranu Radoniću prekipjelo čekajući novi angiografski uređaj kojim spašava srčane bolesnike te se javno požalio, razljutio je ravnatelja KBC-a Split Dujomira Marasovića. Radonić je u Slobodnoj Dalmaciji zavapio da se popravi ili kupi novi uređaj nakon što je u jednome danu primio dva pacijenta koji su u prometnim nesrećama zadobili potencijalno smrtonosne ozljede, puknula im je disecirana torakalna aneurizma te im je za spas života trebalo ugraditi stent.

Idući tjedan rješenje

I taj je put, kao i u proteklih pola godine, koliko je uređaj pokvaren, ugradnju stenta "žicao" kod kolega u Zagrebu te angažirao helikoptere da hitno preveze pacijente. Otklanjanje kvara stoji 1,2 milijun kuna, a KBC Split razmatra i kupnju novog uređaja koji stoji oko šest do sedam milijuna kuna. No, ništa se nije dogodilo, zbog čega o niti vise životi pacijenata. Radonić je sada još zabrinutiji jer dolazi turistička sezona i broj slučajeva će se povećati. Šef Marasović naljutio se te je sa sjednice Sabora poručio da je javni istup dr. Radonića kao šefa kirurgije neprimjeren te je najavio da će, kada se vrati iz Zagreba, "intervenirati" jer šef kirurgije ne bi smio tako istupati. Kaže kako je Ravnateljstvo KBC-a Split htjelo da se uređaj popravi, ali se oglasila struka, koja je tražila da se kupi novi aparat. No, nakon javnog istupa dr. Radonića najavljuje da će se ipak popraviti stari.

Pomoćnik ministra zdravlja i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Split Marijan Cesarik kaže da će idući tjedan imati više informacija o slučaju te drži da Radonić nije smio istupiti zaobilazeći šefa. Problem će se, kaže, riješiti jer ovo nije ni prvi ni zadnji put da se pokvario aparat. Nada se da je zadnji put da se više od pola godine čeka novi aparat ili popravak starog!

Istovremeno, bolnica u Čakovcu odlučila je da do daljnjega neće obavljati određene laboratorijske pretrage krvi jer im HZZO ne pokriva troškove. Ravnatelj Dragutin Kopasić kaže da mjesečno naprave posao za 800.000 kuna, a HZZO im plati samo 330.000 kuna.

Upute za pretrage

– Uveli smo restrikcije i ukinuli neke nepotrebne pretrage za koje liječnici obiteljske medicine, pa i bolnički, prečesto pišu uputnice, a čak 90 posto nalaza je dobro – kaže D. Kopasić. Neki liječnici pišu pet puta više uputnica od kolega.

Liječnik obiteljske medicine Zrinko Karlović iz Preloga kaže da su od laboratorija dobili dopis da neće raditi pretrage, poput nekih markera za upale i tumore, hormone i masnoće. Ljuti ga jer na uputnicama ne piše tko je pretragu tražio, a imao je slučaj da je liječnik na internoj tražio čak 25 pretraga, od čega polovica, po njegovu mišljenju, nije ni trebala.

Ministar Rajko Ostojić primio je Kopasićev dopis te podržava njegove mjere, a smjernice za pretrage, kaže, moraju izraditi sve bolnice.

Komentara 2

LU
lutomirski
10:35 20.04.2012.

strasno, a hvale sa da su najbolji na svjetu, i to vec 20 godina, nedaj mi boze biti bolestan u banani i imati slican slucaj....

MA
mareiaco
11:47 20.04.2012.

Što se tiče Splitske bolnice ona je u teškom kaosu.Upisat se za ultra zvuk dojke nema šanse za cjelu godinu a tak za obićni preglet na očnom triba te čekat tri mjesjeca i da ne nabrajam.Dujomir je samo proračun bolnice usmeravo na fasadu na mjenjanje prozora ,sanitetski čvorova i da ne nabrajam .Došlo je vrine da više bolnicu ne vode podobni doktori već ekonomisti ili pravnici to jest menađeri .Inače ode bolnica kvragu.A da vam ne pričam za među ljudske odnose između doktora živa katastrofa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije