Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
La Rinconada u Peruu

Pakao na zemlji: Ovo je najviši grad na svijetu. Stanovnici žive samo do 35. godine, a ne žele otići iz tužnog razloga

Najviši grad na svijetu
Screenshot/YouTube
05.07.2024.
u 11:26

Danas na ovom "najvišem gradu na svijetu" živi više od 50.000 ljudi, a gotovo svi stanovnici ovog grada su radnici koji su emigrirali na ovu udaljenu lokaciju u nadi da će pronaći posao i obogatiti se od rudarenja zlata.

Jeste li ikada maštali o posjeti najvišem gradu na svijetu? Ako da, onda se morate zaputiti u La Rinconadu, zabačeno mjesto smješteno duboko u Andama u Peruu, na visini od 5100 metara nadmorske visine. Povijest La Rinconade seže duboko u 20. stoljeće, kada je otkriveno zlato u ovim visokim planinama. S vremenom je privukla ljude iz cijelog svijeta koji su tražili svoju sreću u rudarstvu, tako da je i danas većinom naseljena rudarima i njihovim obiteljima.

Dolazak do La Rinconade nije jednostavan zbog udaljene lokacije i visoke nadmorske visine. Najbliži veći grad, Puno, udaljen je oko 210 kilometara, a putovanje do La Rinconade vodi kroz dug i vijugav put kroz planine. Kad stignete, dočekat će vas prizor građevina koje se njišu na strmim padinama, okružene planinskim vrhovima i ledenim glečerima. 

Danas na ovom "najvišem gradu na svijetu" živi više od 50.000 ljudi, a gotovo svi stanovnici ovog grada su radnici koji su emigrirali na ovu udaljenu lokaciju u nadi da će pronaći posao i obogatiti se od rudarenja zlata. Oni rade putem posebnog sustava plaćanja nazvanog cachorreo. Zaposlenici rade 30 dana bez plaće, a 31. dan smiju uzeti koliko god rude iz rudnika mogu nositi. Ono što rudari uspiju izvući iz te rude, njihovo je. 

Ako ništa ne nađu, znači da su radili besplatno. Rudari gunđaju na sustav, ali nitko ga zapravo ne želi mijenjati - izvođaču je jeftinije, a radniku je lakše otići ako odluči da mu je dosta. Mnogi ipak ostaju misleći da će im posljednji "udarac" biti sretan. Naposljetku, većina zlata iz Perua izvozi se u inozemne rafinerije, a oko jedne trećine izvoza ide u Švicarsku, koja rafinira čak 70 posto svjetskog zlata.

VEZANI ČLANCI:

Oni koji su prvotno osnovali maleno rudarsko naselje nisu nikada očekivali da će se populacija razviti do takvih razmjera, pa infrastruktura grada gotovo ne postoji. La Rinconada nema tekuću vodu, a izgradnja sustava za odvodnju se pokazala nemogućom, pa je odlaganje otpada na stanovnicima. Neki ljudi odluče spaliti svoj otpad ili ga zakopati izvan grada, dok drugi jednostavno bacaju gdje god ima prostora. Nedostatak sanitacije i neregulirane rudarske operacije rezultiraju teškim zagađenjem živom tla u La Rinconadi. Zbog toga se mnogi stanovnici otruju živom, što utječe na njihov živčani sustav, izazivajući svrbež, peckanje i promjenu boje kože.

U labirintu rudnika duboko u planini često su i smrtonosne nesreće, kao i fatalne tučnjave. Rudari su, kako piše National Geographic, opljačkani ili čak ubijeni nakon što bi prodali svoje zlato, a tijela su im ostavljena u rudnicima. Neke žrtve ubojstava bile su žene i djevojke koje su iz većih gradova u Peruu i Boliviji namamili trgovci ljudima koji su im oduzeli osobne dokumente i poslali ih da rade u prljavim barovima i bordelima La Rinconade.

Inače, veliki problem stanovnicima, dakako, predstavlja i visina na kojoj se nalaze. Atmosfera na 5100 metara nadmorske visine je znatno razrijeđena, zbog čega je očekivani životni vijek 35 godina. Lokalno stanovništvo živi sa samo 50 posto uobičajenog nivoa kisika. Međutim, njihova tijela evoluirala su tako da proizvode dva puta više krvnih stanica od drugih, piše LadBible.

FOTO Znate li koja je najduža rijeka u Hrvatskoj?

Najviši grad na svijetu
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije