'MOŽEMO BITI OPTIMISTIČNI'

Paladina: Smjena? Plenković nije mislio na mene, ja govorim na internim sastancima

Zagreb: Ministar Ivan Paladina dao izjavu za medije
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.12.2022.
u 11:18

Prije sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, izjave za medije dao je Ivan Paladina, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za kojeg se već danima nagađa kako će napustiti svoju poziciju u siječnju

Danas se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj. Sjednicom će presjedati Andrej Plenković. 

Prije same sjednice, izjave za medije dao je Ivan Paladina, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za kojeg se već danima nagađa kako bi mogao napustiti svoju poziciju u siječnju.

– Kako vam je i premijer objasnio, konstrukcijsku obnovu moramo ubrzati, ja to govorim mjesecima. Ta njegova izjava je potpuno krivo protumačena, kreativno, i ne odnosi se na mene. Otvaranje dvadesetak gradilišta mjesečno nije ni približno dovoljno, bit ćemo zadovoljni kada ćemo mjesečno imati stotinjak otvorenih gradilišta. Naše nadležnosti su potpuno jasne, mi u tom procesu donosimo jedan dio regulative i odluke o tome imaju li korisnici pravo na obnovu ili nemaju. Nakon toga provedbena tijela provode obnovu. Ovakvom dinamikom ćemo obraditi sve zahtjeve za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća, novčanu pomoć za konstrukcijsku i nekonstrukcijsku obnovu u manje od idućih šest mjeseci, a sve zahtjeve koje trenutno imamo ćemo obraditi u manje od godinu dana – kazao je vezano uz obnovu.

Do danas su za područje Banovine donijeli više od 300 odluka za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća i gotovo 900 odluka za konstrukcijsku obnovu. Unutar svojih nadležnosti obradili su više od 40 posto svih zahtjeva za obnovom.

– Nema opuštanja, svaki dan moramo raditi, ali možemo biti optimistični. Nekoliko dana prije Badnjaka rekao sam da ću otići ako premijer ne bude zadovoljan, to je uobičajena izjava koju daju ministri svaki put kad ih pitate. Možda sam ju ja rekao u nekom drugačijem tonu. Redovito s premijerom i svima razgovaramo o svim aspektima obnove. Sve što imam reći govorim na našim internim sastancima, a ne u medijskom prostoru. Sve ove špekulacije neću komentirati – dodao je. 

Istaknuo je da su značajno unaprijedili regulativu što se tiče modela samoobnove, te su trenutno obradili više od 60 posto tih zahtjeva. Od konstrukcijskih obnova koje su završene, prvih petnaestak su kroz model samoobnove. U posljednjih pet mjeseci je broj zahtjeva porastao za više od 70 posto.

"Mi smo koordinacijsko tijelo aktivnosti obnove javnih objekata i svih aktivnosti koji se sufinanciraju iz Fonda solidarnosti. Prije osam mjeseci imali smo realizaciju manju od deset posto, u ovom trenutku realizacija je oko 40 posto ukupnih alokacija za oba potresa", kaže.

U rujnu je realizacija bila 25 milijuna eura, u listopadu 48 milijuna eura, u studenom 56 milijuna eura, a sada je već oko 40 milijuna eura, naveo je Paladina.

Kako je Večernji list objavio, zbog sporosti dinamike obnove nakon potresa na Banovini moguća će biti smjena još jednog nadležnog ministra, Ivana Paladine, koji je na poziciju došao početkom ožujka, i to nakon uhićenja prethodnog ministra Darka Horvata. Iz HDZ-ovih redova se, međutim, može čuti da je Paladinin odlazak kao opciju u uskom krugu spominjao sam Plenković, i to prije više tjedana. 

>> VIDEO Hrvatska pošta ima važnu obavijest za građane oko zamjena kuna u eure

Komentara 10

Avatar Bruno
Bruno
11:27 28.12.2022.

Tko god ga zamjenio treba mu bar tri mjeseca dok se snadje.. Nije problem Paladina Problem je u zakonu , niko se ne usudi potpisati dozvolu jer bi ga mediji rastrgali radi najmanje greske " ako je ošteceni "adezeovac odma je korupcija. Sve se mora raditi i nabavljati preko javnih natjecaja, neko dobije posao onda trostruko poskupi gradjevinski materijal radi pandemije ili rata u Ukrajini. Ja bi ljudima dao novac pa nek se sami snalaze i grade po svojoj volji umjesto da drzava bude "babica.

RO
romobil
10:03 28.12.2022.

Nema boljega od priče kad je obnova u pitanju.

MA
mate30
12:23 28.12.2022.

Plenković namjerno stavlja nesposobne kako nebi obnavljali srpske kuće. Zato je Pupi ljut.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije