'PLEMENIT I LJUBAZAN'

Papa Franjo odao dirljivu počast preminulom Benediktu XVI., poznato kada će se održati sprovod

Pope Francis holds Vespers and Te Deum prayer on New Year's Eve in St. Peter's Basilica at the Vatican
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS
1/3
31.12.2022.
u 21:00

Tijekom večernje koju je u subotu navečer slavio u Bazilici svetog Petra, Papa je rekao za Benedikta da je bio "tako plemenita i tako ljubazna osoba"

Papa Franjo odao je dirljivu počast svom prethodniku, "ljubaznom" Benediktu XVI. koji je umro u subotu u 95. godini i čije je odreknuće od službe 2013. iznenadilo cijeli svijet. Tijelo Benedikta XVI., koji je umro u subotu u 95. godini, bit će izloženo od ponedjeljka u Bazilici svetog Petra kako bi vjernici mogli odati počast, objavila je Sveta Stolica, dodajući da će se sprovod bivšeg pape održati 5. siječnja i da će ga predvoditi papa Franjo.

Bivši papa umro je u subotu u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu gdje je živio od odreknuća, objavio je glasnogovornik Svete Stolice.

Tijekom večernje homilije koju je u subotu navečer slavio u Bazilici svetog Petra, Papa je rekao za Benedikta da je bio "tako plemenita i tako ljubazna osoba".

>> VIDEO Tko je bio veliki Joseph Ratzinger? Iščupao se iz ralja nacizma, postao vodeći teolog i sam sebe umirovio kao papu

"Osjećamo toliku zahvalnost u našim srcima", rekao je Papa rođen u Argentini, istaknuvši da "samo Bog poznaje vrijednost i snagu njegove zagovorne molitve, njegove žrtve što ju je podnio za dobrobit Crkve".

Sprovod 265. pape bit će "svečan, ali jednostavan", rekao je Matteo Bruni i održat će se u nazočnosti desetaka tisuća vjernika te predsjednika država i vlada. Bit će pokopan u kripti Bazilike svetog Petra.

Zdravlje njemačkog teologa koji je vodio Katoličku Crkvu od 2005. do 2013. pogoršalo se zadnjih dana, a papa Franjo ga je posjetio u srijedu.

Na upit AFP-a, talijanski vatikanist Marco Politi rekao je u subotu da je Benedikt XVI. bio "važan kao teolog, ali nije imao psihički profil za ulogu pape".

"Dio crkvene povijesti odlazi s njim. Konzervativci, mašući svojom zastavom, već deset godina vode građanski rat protiv Franje. (Njegovom smrću) gube živi znak i više ne mogu reći 'ovo je pravi papa, a ovo je lažni' ", ocijenio je.

>> VIDEO Preminuo papa emeritus Benedikt XVI.

Komentara 1

AN
angeorafael123
01:19 01.01.2023.

Bog te blagoslovio Bededikte

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije