VATIKAN

Papa Franjo primio Komšića

Papa Franjo primio Komšića
Foto: Silvije Tomašević
1/5
15.02.2020.
u 15:36

Razgovaralo se o stanju u BiH s “posebnom pažnjom na situaciju u kojoj se nalazi katolička zajednica”

Papa Franjo primio je u subotu predsjedavajućeg predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i zadržao se s njime u 30-minutnom razgovoru u četiri oka uz prevoditelja. Komšić je zatim razgovarao s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom. 

Prema priopćenju ureda za tisak Svete Stolice razgovori u državnom tajništvu vodili su se u “srdačnoj atmosferi, tijekom kojih su istaknuti dobri bilateralni odnosi”. Razgovaralo se o stanju u BiH s “posebnom pažnjom na situaciju u kojoj se nalazi katolička zajednica”. Papa i Parolin su Komšiću “potvrdili potrebu jamčenja punog poštovanja prava svih građana i djelotvorni paritet sva tri konstitutivna naroda”.

Dotaknute su i teme od zajedničkog interesa u međunarodnom i regionalnom okviru, kao što su mir i sigurnost, te potrebu da se ohrabri dijalog kako bi se “sučeljilo s raznim izazovima na zapadnom Balkanu”, te se razgovaralo o “perspektivama proširenja Europske unije na regiju”. 

Nakon razgovora Komšić je Papi predstavio članove bosanskohercegovačkog izaslanstva, te su razmijenjeni darovi. Papa je Komšiću darovao sviih šest svojih knjiga (enciklika i pobudnice), među kojima je i apostolska postsinodalna pobudnica o Amazoniji (Querida Amazonia) objavljena prije nekoliko dana, te medalju i statuicu miram kao i dokument o bratstvu koji je potpisao prošle godine u Abu Dabiju. Košić je za taj dokument kazao kako je jako važan, a Franju mu je rekao kako ga može dati pročitati i supruzi. 

Komšić je darovao Papi dvije ikone izrađene iz željeza koje prikazuju pročelje crkve svetog Josipa u Sarajevu te Isusa, te knjigu u kojoj je opisano razdoblje u Bosni i Hercegovini od Osmanskog i Austrougarskog carstva. 

Inače, Komšića je kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH 2007. godine u Vatikanu primio tadašnji papa Benedikt XVI.

 

Ključne riječi

Komentara 7

ČV
čača vrati se
17:46 15.02.2020.

sejdo komšić kojem je majka srpkinja a žena muslimanka i mrzi sve hrvatsko razgovarao o katolicanstvu🤔zemljo otvori se, pa tko ga je pozvao ili primio u vatikan

KA
kalimera
16:47 15.02.2020.

Kukavičje jaje je i kod Pape stiglo.

DU
Deleted user
23:20 15.02.2020.

Sad će Komšić biti godinu dana zauzet, pažljivim čitanjem šest papinih knjiga koje je dobio na poklon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije