DVOJE U TEŠKOM STANJU

Pet slučajeva legionele zabilježeno na Rebru! Poznato otkud je potekla zaraza

Zgrada Kliničkog bolničkog centra Zagreb  - Rebro
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
18.06.2024.
u 12:37

Analize HZJZ-a potvrdile su prisustvo bakterije u vodovodnom sustavu pa će danas u 14.30 otvoriti sve slavine u KBC-u kako bi ispustili toplu vodu koja je povoljno okruženje za razvoj bakterije

Unatrag nešto malo više od mjesec dana kod ukupno petero pacijenata u KBC Zagreb dijagnosticirana je legionela. Neki od njih bili su pacijenti koji su već ležali u bolnici zbog drugih razloga, a neki su zbog simptoma došli u bolnicu. Među njima je bilo teško bolesnih od drugih bolesti. 

– Trenutačno je hospitalizirano dvoje pacijenata s legionelom, oni imaju višestruke druge teške bolesti i bar jedan životno je ugrožen – potvrdio nam je prof. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb. 

Analize HZJZ-a potvrdile su prisustvo bakterije u vodovodnom sustavu pa će danas u 14.30 otvoriti sve slavine u KBC-u kako bi ispustili toplu vodu koja je povoljno okruženje za razvoj bakterije. Inače, na Rebru već neko vrijeme traju građevinski radovi pa povremeno dođe do radova na cijevima, doznajemo u bolnici, a jedan vodovodni kotao zatvoren je već dva mjeseca. 

Inače, HZJZ legionarsku bolest definira kao tešku infekciju uzrokovanu bakterijom Legionella, a očituje se kao atipična upala pluća. Legionele se u prirodi nalaze u raznim vodama poput rijeka, jezera i blata, a opasnost nastaje kada uđu u vodene sustave koje je izgradio čovjek poput rashladnih tornjeva i velikih vodoopskrbnih sustava tople vode... 

POVEZANI ČLANCI:

Legionele se prenose udisanjem vodenog aerosola koji sadrži legionele ili aspiracijom vode ili leda (tekućina koja uđe u usta, umjesto u jednjak i dalje u želudac, uđe u dišni sustav, posebice u osjetljivih bolničkih pacijenata, koji imaju oslabljen refleks kašlja). Udisanje aerosola najčešće nastaje pri tuširanju, u bazenima s pjenom te širenjem aerosola iz rashladnih tornjeva velikih vodenih sustava. Aerosoli su sitne, oku nevidljive kapljice. Legionele se ne prenose s čovjeka na čovjeka, niti kućnim klimatizacijskim sustavima (split sustavi). Izuzetno je mala vjerojatnost da će se čovjek zaraziti preko prirodnih voda.
 

Ključne riječi

Komentara 6

ZA
Zagrebčanka
12:21 18.06.2024.

Eto! Dva dana nakon što sam pisala kako su higijenski standardi na KBC Rebro jako loši, dogodilo se ovo. Boraveći tamo 20 sati, što na prijemu, što na observaciji, nisam mogla ne primijetit kako nitko od liječnika i sestara ne pere ruke između pregleda pacijenata. Također, sestre vade krv jednom, pa drugom, pa trećem, itd. bolesniku, a da ne peru ruke niti mijenjaju rukavice. Podovi se peru ofrlje, samo tamo gdje se vidi, itd. Sve u svemu, ne poštuju se elementarni higijenski standardi. Tko se od tamo izvuče bez bolničke infekcije, ima veliku sreću. Znam da je gužva nesnosna, i da su liječnici preopterećeni, ali ipak......

MK
MKinkognito60
07:14 19.06.2024.

Legionela je prilično česta u bolnicama i hotelima, osobito sa starijim instalacijama. Instalacije ugrađivane u vrijeme stabilizacije imaju previše slijepihvodova i nepotrebnih čćvorova kad je bilo zapovjeđeno priključivanje na kojekave daljinske sustave. zato u bolnicama imaju na slavinama ugrađene filtere u WC i tuševima i voda obično nie za piće, za žeđ bolnice imaju u sobama čaj. Nitko nije vjerovatno provjerio jesu li ti teški bolesnici došli sa legionelom recimo iz domaćeg klima uređaja. Vidio sam previše klima uređaja koji nisu godinama očišćeni i dezinficirani.

YE
Yeah
13:06 18.06.2024.

Opet se ljude hoće zaplašiti i držati u strahu? Možemo uzeti štapić za uši i reći da smo detektirali što god pharma naruči (ako se dobro plati).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije