HRVATSKA - SLOVENIJA

Piranski zaljev i Krško ostali gorući problemi

24.07.2002.
u 00:00

* Picula objasnio Rupelu da ispadanje Petrola iz privatizacijskog natječaja nije rezultat diskriminacije slovenskih tvrtki, već dio otvorene tržišne utakmice

BEŽANEC - Hrvatska i Slovenija ne mogu si dopustiti vakuum u međusobnim odnosima zbog brojnih neriješenih problema koji postoje između dvije zemlje. Ovo je vrlo važna vanjskopolitička godina i za Sloveniju i za Hrvatsku, pa smatramo da boljom multilateralnom suradnjom možemo i popraviti i naše bilateralne odnose - kazao je ministar Tonino Picula nakon jučerašnjeg neformalnog sastanka sa slovenskim kolegom Dimitrijem Rupelom u dvorcu Bežancu.

Tijekom trosatnog susreta dvojice ministara razgovaralo se o inicijativi većeg povezivanja Hrvatske i Slovenije kako bi zajednički nastupile u procesu približavanja Europskoj uniji i NATO-u. Ta nova pojačana suradnja trebala bi biti primjer drugim zemljama u jugoistočnoj Europi.

- Među nama postoje razlike, ali su one manje nego među drugim državama nastalima iz bivše Jugoslavije - konstatirao je Rupel, objasnivši da jučer začeta inicijativa ostaje otvorena i za druge zemlje. Ministar Picula Rupelu je uručio non paper, odnosno narcrt budućeg Sporazuma o partnerstvu i suradnji koji bi trebao konkretizirati ono o čemu je jučer bilo riječi. A taj tekst sada treba proći međuresorne konzultacije i u Hrvatskoj i u Sloveniji, da bi se potom u rujnu, vjerojatno nakon Opće skupštine UN-a, dvojica ministara ponovno sastala. Razgovaralo se i o skorom potpisivanju Protokola o suradnji dvaju ministarstava vanjskih poslova koji bi ubuduće trebao spriječiti nesporazume kakvih je dosad bilo.

Ministri Picula i Rupel potvrdili su kako jučer nije bilo većih pomaka ni u jednom od gorućih problema hrvatsko-slovenskih odnosa. Hrvatska i Slovenija ostaju pri svojim stavovima i oko Piranskog zaljeva i oko problema s nuklearkom Krško, međutim daljnjom suradnjom trebali bi biti izdignuti "nepotrebni" nesporazumi.

- Želimo izgraditi trajni sustav međusobnog povjerenja koji će ostaviti što manji prostor za arbitražu sa strane. Ako problemi neće moći biti riješeni, u jednom ćemo se trenutku morati obratiti tijelima izvan dvije države, odnosno međunarodnim institucijama - rekao je Picula, ne uklonivši ni ovaj put mogućnost međunarodne arbitraže u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije.

Dvojica ministara potvrdila su i želju za što većom gospodarskom suradnjom. Rupel je potvrdio kako je na molbu predsjednika Uprave Petrola od Picule želio čuti kako je ispadanje te tvrtke iz privatizacijskog natječaja dio normalne procedure, te da ta odluka nije donesena pod utjecajem nikakvih političkih lobija. Picula mu je rekao kako ispadanje Petrola nije rezultat nikakve diskriminacije prema slovenskim poduzećima, već dio otvorene tržišne utakmice.

Sanja Despot

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije