Indijski ocean

Pirati napali liberijski tanker na kojemu su i tri hrvatska pomorca

pirati
Reuters/Pixsell
28.01.2011.
u 18:15

Pomorske i zračne snage Europske unije, koje štite brodove od napada pirata, prekinule su napad, a prema prvim informacijama, svi su naši pomorci, kapetan i dvojica časnika, na sigurnom

Istočno od Afričkog roga, u Indijskom oceanu, somalski pirati napali su tanker koji plovi pod liberijskom zastavom, a na kojem se nalaze i trojica hrvatskih pomoraca. Pomorske i zračne snage Europske unije, koje štite brodove od napada pirata, prekinule su napad, a prema prvim informacijama, svi su naši pomorci, kapetan i dvojica časnika, na sigurnom, o čemu su izviještene i njihove obitelji.  U Ministarstvu prometa, pomorstva i veza sazvan je krizni stožer koji se sastaje u ovakvim okolnostima.

Cijela posada povukla se u trenutku napada u "sigurnu sobu", prostoriju na brodu koja se hermetički zatvara i koja  je predviđena za ovakve situacije. U njoj pomorci imaju dovoljno hrane, vode i zraka za tri dana. Samo u siječnju pirati su istočno od Afričkog roga napali ili oteli desetak brodova ili posada. Plovni put uz Afrički rog postao je opasan prije nešto više od pet godina, kada su pirati iz Somalije, u kojoj praktički vlada bezvlašće, intenzivno počeli napadati i otimati brodove.  

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
19:39 28.01.2011.

ma našima ce biti zabavno peglat ove..bolje im je da su si ponesli pojase za spasavanje... http://www.gricni.com/pojas-zvan-spaso

Avatar blackula9
blackula9
20:04 28.01.2011.

prije su pirati bili zgodni i lijepo odjeveni, a sad su to crnci u potkošuljama....kud ovaj svijet ide...

CR
crofish
10:24 29.01.2011.

@miške mislim da rusi prakticiraju takav \'sustav\' zaštite. nekim čudom, pirati ih ne diraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije