TRŽIŠTE USPORILO

PITANJE DANA Što mislite o cijenama nekretnina u Hrvatskoj?

Završeni radovi na POS-ovim stanovima u Šibeniku
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
23.01.2024.
u 09:13

Cijene nekretnina svake su godine sve skuplje, no pada potražnja za nekretninama

Prema nedavnim podacima Eurostata Hrvatska je ostala europski rekorder po rastu cijena nekretnina od 10,9 posto u trećem tromjesečju prošle godine. To se odnosi na razdoblje od srpnja do kraja rujna 2023. godine u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Mala je utjeha da nekretnine u Hrvatskoj poskupljuju blaže nego prijašnjih mjeseci pa su u trećem kvartalu u odnosu na prethodno tromjesečje nekretnine poskupjele samo 0,3 posto.

Kupci su lani kupovali opreznije te je prodaja stambenih nekretnina pala za oko sedam posto. Pad cijena nekretnina na godišnjoj razini zabilježen je u deset članica EU i to od 10 do 13 posto u Njemačkoj i Luksemburgu. U odnosu na prethodni kvartal pad je zabilježen u sedam članica EU. Cijene su rasle u Poljskoj (+4,5 %), Rumunjskoj (+3,4 %) i Danskoj (+3,1 %). Bugarska, Poljska i Litva zabilježile su rast od oko 9 posto, a Hrvatska je jedina zabilježila dvoznamenkasti rast.

Cijene nekretnina svake su godine sve skuplje, no pada potražnja za nekretninama. Tako je primjerice cijena jednog luksuznog stana na zagrebačkoj Trešnjevci snižena za 91 tisuću eura kako bi se privukli kupci. Što vi mislite o cijenama nekretnina u Hrvatskoj, nadate li se nekom većem padu cijena? 

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
09:50 23.01.2024.

Znaš da živiš u banana državi kada si s vss-om ok poslom ne možeš kupiti stan. Na kredit naravno.

ZA
Zaništa
11:19 23.01.2024.

Pitanje u naslovu je glupo jer ne odlučujemo mi o cijenama. A što se tržišta tiče, dok se prodaje - cijene neće padati. Komentare o bezobraznim cijenama daju oni koji pojma nemaju ili oni koji očekuju da im Tito uskrsne.

Avatar neugodan
neugodan
09:38 23.01.2024.

Porez na turizam ce spustiti cijene jer dalmosi punih kofera za cache preplacuju nekretnine i tako drze cijenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije