Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA MANIFESTACIJA

PITANJE DANA Tradicija ili zlostavljanje životinja: Jeste li za zabranu bikijada?

Bikijada u Radošiću
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
04.06.2024.
u 12:34

Bikijade su se kod nas intenzivnije počele održavati sredinom 1990-ih godina pa stoga ne mogu biti dio hrvatske tradicije, istaknuli su Prijatelji životinja

Prošlu nedjelju se održavala bikijada Radošiću u općini Lečevica gdje su se dva bika u jednom trenutku otrgnula nadzoru te je jedan ozlijedio 68-godišnjaka. Muškarac je prevezen u KBC Split te se neslužbeno doznalo kako je bik muškarcu zario rogove kroz bedra u trbuh. "Podvrgnut je hitnom operacijskom zahvatu nakon kojeg je hospitaliziran na Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za kirurgiju KBC-a Split" istaknula je PU splitsko-dalmatinska.

Udruga Prijatelji životinja od 2006. godine apelira da se zabrane borbe bikova koje se smatraju tradicionalnim natjecanjima. "Dok je Kolumbija prošloga tjedna zabranila borbe s bikovima s ciljem zaštite životinja i, kako kažu, kulturne transformacije, Hrvatska iznova potvrđuje da joj je razina kulture odnosa prema životinjama ostala u nekim prošlim stoljećima. To dokazuje i jučerašnje održavanje bikijade u Radošiću tijekom koje je jedan bik ozlijedio muškarca, a drugi je probio zaštitnu ogradu i pobjegao" napisali su u objavi na društvenim mrežama. 

Kažu i kako organizatori "krše Zakon o zaštiti životinja kojime se zabranjuje huškanje životinje na drugu životinju, dresiranje na agresivnost, kao i druge načine zlostavljanja, poput izazivanja straha i izlaganja ozljedama, te organiziranje klađenja i sudjelovanja u njemu. Bikovi su okruženi gomilom ljudi koji viču te uzrokuju životinjama paniku i strah dok ih napada druga životinja". 

POVEZANI ČLANCI:

Zagovornici Bikijade kažu kako je riječ o tradiciji, no Prijatelji životinja protive se i toj tezi. "Bikijade su se kod nas intenzivnije počele održavati sredinom 1990-ih godina pa stoga ne mogu biti dio hrvatske tradicije", istaknuli su Prijatelji životinja.  

Što vi mislite, recite nam u anketi.

Komentara 6

CE
cenzura
13:26 04.06.2024.

Ovo koji pišu i misle da je zlostavljanje nikad u životu nisu ni vidjeli bika ni bilo kakvo govedo uživo ali na tanjuru im ne smeta meso te iste životinje. Nemaju poima koliko truda, ljubavi, brige ulažu uzgajivači ovih životinja i kakav tretman imaju za razliku od onih na farmama nafilanih penicilinom i hormonima čije meso žderu ovi "ljubitelji životinja".

PN
pošteni_načelnik
13:14 04.06.2024.

a to što se ljude zlostavlja to ništa? ma ajde - bilo je i bit će borbi životinja

Avatar Looney Tunes
Looney Tunes
13:42 04.06.2024.

Kao prvo bikijade jesu tradicija, za razliku od "prijatelja životinja" koji su "dobro plaćeni prijatelji".... Drugo, bikovi uzgajani za bikijadu bi kao obično govedo živjeli puno kraće i puno lošije, ako bi uopće bilo potrebe za tolikim brojem rasplodnih bikova. Treće, bikovi rijetko kad izađu ozlijeđeni iz takvih borbi, rogovi su otupljeni, a poanta je POTJERATI drugog bika, a ne rasporiti. Četvrto, jesu "prijatelji životinja" ikad bacili oko na životinjski svijet? Čini mi se da nisu, obzirom da se u njemu mužjaci konstantno bore. Jeleni, ovnovi, bikovi, mufloni, vukovi, lavovi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije