NI DRUGI PUT NIJE BILO SREĆE

Pitanje (ne) postojanja zastupničkog imuniteta odgodilo početak suđenja Matiji Posavcu

Zagreb: Počelo suđenje međimurskom županu Matiji Posavcu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
09.09.2024.
u 11:00

USKOK Posavca tereti za primanje mita i nezakonito zapošljavanje.

Ima li Matija Posavec, župan međimurski, zastupnički imunitet ili ne pitanje je koje je na zagrebačkom Županijskom sudu odgodilo početak suđenja njemu i njegovim suoptuženicima. Naime, on je izabran u Sabor no mandat je stavio u mirovanje. Njegova obrana smatra da to znači da ima zastupnički imunitet jer se mandat može aktivirati bilo kada tijekom sadašnjeg saziva Sabora, ali i tijekom sudskog postupka. Da bi se mogao započeti kazneni postupak protiv saborskih zastupnika prije toga saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) mora odlučiti o (ne)skidanju tog imuniteta. Kako Posavčeva obrana tvrdi da on ima imunitet, iako je u mirovanju, sud je odlučio zatražiti tumačenje MIP - a prije no što bilo što odluči. Usput iz onog što piše na stranicama Sabora ispalo bi da Posavčeva obrana nije u pravu, odnosno da on ima zastupnički imunitet samo ako je aktiviran, no sud, što je logično, želi i pismeno tumačenje statusa Posavčeva saborskog statusa. Stoga je početak suđenja odgođen, a sljedeća rasprava bit će sazvana nakon što MIP odgovori sudu. 

USKOK, Posavca i njegove suoptuženike Josipa Kobala i Milorada Novkovića tereti za mito i nezakonito zapošljavanje, a ova je druga odgoda početaka suđenja, jer je u srpnju razlog odgode bio smrtni slučaj u obitelji Josipa Kobala. Prema optužnici, USKOK tereti Posavca da je od Josipa Kobala primio 10.000 kuna mita kako bi Kobalu omogućio da i dalje ostaje u Upravnom vijeću županijskih cesta. Osim za primanje mita Posavec se tereti i da je preko Milorada Novkovića zaposlio dvije službenice na nezakonit način. Kako su Posavec i Kobal odmah nakon uhićenja u rujnu 2021. priznali za što se terete bili su pušteni da se brane sa slobode, dok je Novković jedno vrijeme proveo u Remetincu. Kobal je pak priznao da je Posavcu dao 10.000 kuna, no tvrdi da je to bila donacija za stranku a ne mito.

Zagreb: Počelo suđenje međimurskom županu Matiji Posavcu
1/5

Iako je priznao odmah nakon što je uhićen te iako je nakon uhićenja dao i ostavku, zbog čega u krajnjem slučaju nije završio u Remetincu, Posavec je kasnije tvrdio da je ostavka bila rezultat "nedopuštenog psihičkog pritiska USKOK na njega". Kasnije je dao i drugi iskaz u kojem je negirao počinjenje djela, pa je nakon podizanja optužnice njegova obrana tražila da se priznanje koje je dao nakon uhićenja, e-mail kojim je dao ostavku te snimke tajno snimljenih razgovora izdvoje iz spisa kao nezakoniti dokazi. Optužno vijeće je prijedlog obrane odbilo, na što se Posavec žalio Visokom kaznenom sudu (VKS), no žalba mu je u travnju odbijena. VKS je zauzeo stav da je riječ o zakonitim dokazima i kao takvi ti su dokazi ostali u spisu.

Vezano za snimke tajno snimljenih razgovora, Posavcu je bilo sporno jer su one nastale nakon što je on "upao u mjere", koje su se provodile nad policajcem Mariom Severom, koji je optužen u zasebnom postupku, sa Stjepanom Kovačem, bivšim SDP-ovom gradonačelnikom Čakovca i bivšim saborskim zastupnikom. Međimurski župan je tvrdio da je  "provođenje bilo kakvih posebnih dokaznih radnji nad Posavcem kao građaninom od 29. rujna do 22. prosinca 2020. bilo bez zakonskog osnova i u odnosu prema njemu  bez ikakvog postupovnog akta o tome". No VKS je taj njegov žalbeni navod odbio navevši da je jasno i nedvojbeno utvrđeno za koje razdoblje je predmetni nalog izdan. Tvrdio je Posavec i da je prvi iskaz na USKOK-u, u kojem je priznao djelo, dao pod prisilom, zbog čega je smatrao da pogrešno utvrđeno činjenično stanje u optužnici protiv njega, no VKS mu je poručio da je to viđenje njegova vlastita interpretacija i analiza prvog ispitivanja koja je u suprotnosti s utvrđenjima prvostupanjskog suda. 

>>> FOTO Ovo su površinom najveće Hrvatske županije: Znate li u kojoj od njih živi najmanje ljudi?

Zagreb: Počelo suđenje međimurskom županu Matiji Posavcu
1/25
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije