Grijanje po želji

Plaćat će koliko potroše. Uložili su 350.000 kuna. Traže pomoć Grada

'03.10.2012. Karlovac - Uoci pocetka sezone grijanja u zgradi u ulici Izidora Krsnjavog 8 postavljaju nove instalacije za grijanje i ugraduju se kalorimetri kako bi stanari sami kontrolirali postrosnj
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
11.10.2012.
u 11:41

ROZP smatra da bi Grad trebao ulagati u takve projekte. Novost je da će se ugradnja razdjelnika sufinancirati rebalansom proračuna.

Uložili smo oko 350.000 kuna za to da se možemo grijati koliko želimo i da plaćamo stvarno utrošeno – kaže Jakov Kristić, predstavnik suvlasnika na adresi Isidora Kršnjavog 8, 8a i 8b.

 Izjednačavanje potrošača

 Te zgrade na Rakovcu prve su od onih starije izgradnje u Karlovcu koji su odlučili uložiti u instalacije i ugradnju kalorimetra za svaki stan.

 – To je veliko ulaganje i htjeli bismo da nam Grad pomogne – kaže Kristić.

 Predsjednik Regionalne organizacije zaštite potrošača Željko Tomašić komentira da su to upravo projekti koje bi Grad trebao financirati, jer doprinose štednji, za razliku od razdjelnika, “fiktivne štednje”. ROZP tvrdi da bi Gradska toplana trebala otkupiti ove kalorimetre.

 – Lokalna samouprava trebala bi samoinicijativno ulagati u to da svaki stan ima mogućnost regulirati potrošnju. Da Grad, vlasnik toplovoda, razumije svoje obveze, ponudio bi uslugu u stanu, gdje je primaju vlasnici stanova u novim zgradama, a ne u podstanici. Grad bi morao izjednačiti potrošače – kaže Tomašić. Međutim, Gradska toplana baš i ne namjerava kupovati kalorimetre.

 – Neka Tomašić tako nešto isposluje u Gradu i neka ishodi promjenu zakona. To su unutrašnje instalacije – odgovara Latković.

 U međuvremenu je zapeo gradski plan sufinanciranja ugradnje razdjelnika, jer se povukao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Stoga je odlučeno da se 530.000 kuna oslobodi za te potrebe novim rebalansom. Za razdjelnike je zainteresirano 1484 vlasnika stanova.

 – Izrađuje se pravilnik koji će utvrditi uvjete za sufinanciranje, a razmatra se i mogućnost da on obuhvati i ugradnje kalorimetara u iznosu koji bi bio ekvivalentan trošku ugradnje razdjelnika za prosječan stan s četiri do pet radijatora – kaže glasnogovornica Grada Ana Župančić.

 Kontrole stanova

 Od tog programa bit će izuzeti oni s nezakonito spojenim bojlerima na sustav grijanja i s nezakonitim radijatorima. Prednost će imati zgrade u kojima su se svi stanovi odlučili ugraditi razdjelnike.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
08:16 12.10.2012.

To je 11,6 tisuća po stanu. Ja bih odmah to platio, ali većina nema otkud. Ovo im je Latković dobro rekao. Dok se ne promijeni zakon, ništa od sufinanciranja. Grad daje samo za one razdjelnike koji štede 30% ako ugasiš radijatore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije