Nezaboravan doček

Planinarsku novu godinu ‘proslavili’ na vrhu Kleka

'06.01.2013., Ogulin - Brojni planinari iz cijele Hrvatske, njih vise od 500, pridruzili su se tradicionalnom pohodu na Klek i tako obiljezili Planinarsku Novu godinu koja se obiljezava prve nedjelje
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
08.01.2013.
u 15:30

U organizaciji HPD-a Klek za sve je organizirana i okrijepa. Nakon penjačkog napora godili su kuhano vino, čaj, kao i gulaša

Nedostatak snijega nije bio prepreka brojnim ljubiteljima prirode da se i ove godine, prve nedjelje u siječnju upute na prijestolnicu hrvatskog planinarstva - 1182 metara visok Klek.

Ugođaj bez bijelog pokrivača nije pokvario idilu i tradicinalni novogodišnji uspon, koji organizira Planinarsko društvo Klek. U ‘proslavi’ Planinarske nove godine sudjelovalo je više od 500 planinara iz Karlovca, Ogulina, Zagreba, Rijeke i mnogih drugih hrvatskih gradova, kao i susjedne Slovenije.

Među njima bilo je i djece od nekoliko mjeseci, koje su majke čitavim putem nosile do vrha. U ranim su se jutarnjim satima počeli okupljati u Bjelskom. Otuda su krenuli prema tamošnjem domu, koji se nalazi na tisuću metara nadmorske visine.

Iako su mnogi odahnuli nakon tog prvog dijela i 45 minuta laganog pješačenja, tu nije bio kraj. Uslijedilo je još dvadesetak minuta penjanja do vrha. Nakon uspješno odrađenog ‘zadatka’, uslijedila je zaslužena okrijepa. Organizatori su se pobrinuli da nitko ne bude gladan i žedan.

Za sve je bio pripremljen čaj, kuhano vino, kao i gulaš. Osim što su uspješno odradili još jedan novogodišnji uspon na Klek, ovo je bila prilika i za zajedničko druženje, ali i fotografiranje ljepota tog dijela Hrvatske.

S vrha se pogled prostirao na snijegom prekrivenu Bjelolasicu, Ogulin, Gorski kotar i sve do Alpa. Boravak na vrhu iskorišten je i za tradicionalno krštenje svih onih koji su po prvi puta osvojili taj vrh. Novogodišnji uspon na Klek ujedno je i uvod u bogatu planinarsku sezonu brojnih društava, koja djeluju na području Hrvatske. Tada članovi društva i razmjenjuju vlastita iskustva te najavljuju osvajanja novih planinarskih vrhova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije