ZBOG VISOKIH TEMPERATURA

Planirate ići na put? Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo je važno upozorenje

Zagreb: Krenule gužve prema moru, na Lučkom kolona
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/3
11.07.2024.
u 16:34

"Ne krećite na put bez vode", istaknulo je Ravnateljstvo te dodalo kako treba izbjegavati putovanja u najtoplijem dijelu dana

Ravnateljstvo civilne zaštite uputilo je upozorenje zbog visokih temperatura. S obzirom na to kako se očekuje pojačan promet na gradskim cestama, obilaznicama te autocestama, bit će zastoja, a Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na visoke temperature. Zbog toga, Ravnateljstvo civilne zaštite ističe kako je važno nositi vodu na put. 

"Ne krećite na put bez vode. Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi. Dehidracija predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje u danima kada su iznimno visoke temperature, a pojačano znojenje dovodi do gubitka vode koju je potrebno nadomjestiti", istaknulo je Ravnateljstvo te dodalo kako treba izbjegavati putovanja u najtoplijem dijelu dana.

"Obucite prozračnu i svijetlu odjeću te laganu obuću. Djecu i životinje ne ostavljajte same na suncu i u vozilima. Rashladni uređaj namjestite na temperaturu 7°C nižu od vanjske", dodaje se. Uz to, napominje se kako treba biti spreman i upoznati se s najvažnijim uputama za zaštitu od vrućine i svih posljedica koje toplinski valovi mogu ostaviti na zdravlje. Za vrijeme trajanja velikih vrućina, treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova koji su dostupni OVDJE.

VEZANI ČLANCI:

Građanima se savjetuje da na stranicama DHMZ-a prate upozorenja o toplinskim valovima i mogućim iznenadnim promjenama vremena. Također, na stranicama HAK-a može se provjeriti stanje na cestama

Inače, Državni hidrometeorološki zavod izdano je za danas i za sutra crveno upozorenje, koje vrijeme opisuje kao izuzetno opasno, za područje cijele zemlje. "Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", poručuje DHMZ.

 

GALERIJA Sladoledi, lepeze, kišobrani, fontane... Pogledajte kako se građani i turisti bore protiv vrućina
Zagreb: Krenule gužve prema moru, na Lučkom kolona
1/50

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije