sastanak u banskim dvorima

Beroš: Dogovorili smo više stvari; Šefica sindikata: Tek će se donijeti odluka hoćemo li u štrajk

Zagreb: Izjave nakon sastanka predstavnika liječničkih udruga s Andrejom Plenkovićem
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/11
11.04.2023.
u 14:50

Predstavnici liječničke komore i ostalih krovnih organizacija traže da se riješe uvjeti njihova rada

Kako je i najavio u intervjuu za Večernji list premijer Andrej Plenković danas se sastao s liječnicima koji su najavili štrajk. Premijer je objavio na Twitteru da su dogovorili rješenja za bolje funkcioniranje zdravstva i daljnje unaprjeđenje materijalnih prava zdravstvenih djelatnika. Sastanak je trajao gotovo tri sata. Izjavu za medije dali su predstavnici liječnika i ministar zdravstva Vili Beroš koji je također bio na sastanku u Banskim dvorima.

"Dogovorili smo neke stvari, razgovor je bio konstruktivan", rekao je Beroš. "Koeficijenti su u završenoj fazi dogovora. Dali smo si rok do 28. travnja za uredbu o koeficijentima da stupi na snagu, specijalizantima se podiže koeficijent za 10 posto", kazao je Beroš.  "Kada je riječ o ugovornim obavezama nakon specijalizacije, moramo izbalansirati javni interes i mogućnost liječnika da odabere svoj put. Zato ćemo ipak liberalizirati ugovorne obveze, a pravnim aktima riješiti postojeće stanje", dodao je. "Dogovoreno je i da ćemo revidirati  plan mjera zdravstvene zaštite do 1. listopada", kazao je. 

"Najvažnije pitanje je ono o Zakonu o radno-pravnom statusu liječnika i mi nemamo nikakve dvojbe. Radit ćemo paralelno na oba zakonska prijedloga uključujući onaj o plaćama u javnim službama. Onda ćemo sva pitanja regulirati", kazao je. "Moramo štiti javno zdravstveni sustav", dodao je Beroš. 

Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata kazala je da je razgovor bio konstruktivan. "Istaknuli smo žarište problema. Ministar je jasno rekao naša četiri zahtjeva koji su nam bili presudni, sada je definiran rok za koeficijente. Sljedeći su ugovori, tzv. robovlasnički. Tu je rečeno da će se pokrenuti revizija tih ugovora i tu je Zakon o radno-pravnom statusu", kazala je. 

"Na meni je ovo iznijeti pred Glavni odbor koji će odlučiti hoće li biti štrajka ili ne", dodala je Čulinović Čaić. Objasnila je da pokretanje procedure ide preko Skupštine. "Rezultati su bili jednoglasni oko toga da treba ići u štrajk. Ali za daljnje odluke povlašćuje se Glavni odbor koji će konačno najaviti štrajk ili ne,  nakon što ih izvijestimo i o ponudi koju smo dobili u Vladi", kazala je. 

"Premijer je iz prve ruke čuo probleme s kojima se susreću liječnici. Premijer nam je obećao i premijeru vjerujemo. Zato sam zadovoljna. Vidjet ćemo je li to bio dobar osjećaj ", kazala je šefica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toksić.

Oglasio se i premijer. "Sastali smo se s predstavnicima liječnika s kojima smo dogovorili rješenja za bolje funkcioniranje zdravstva i daljnje unaprjeđenje materijalnih prava zdravstvenih djelatnika, osobito mladih liječnika. Vlada RH će kao i dosad ulagati u poboljšanje statusa hrvatskih liječnika", napisao je Plenković na Twitteru.

Prije sastanka liječnici su izjavili da na razgovore stižu u dobroj vjeri. "Mi dolazimo u dobroj vjeri, prihvaćamo ovaj poziv, dugo smo čekali, mislili smo da će biti i prije. Mislim da je i Vlada i politika shvatila da su nam ciljevi zajednički, da svi moramo brzo i efikasno djelovati zajedno u cilju očuvanja zdravstvenog sustava, u korist za naše pacijente hrvatske građane, svi ćemo mi jednoga dana biti pacijenti", rekla je Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata prije sastanka

Sastanak su podsjetimo inicirale liječničke udruge nezadovoljne razgovorima s ministrom zdravstva Vilijem Berošom tražeći usklađivanje platnih koeficijenata, donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika, donošenje vremensko-kadrovskih normativa i ukidanje, kako navode, "robovlasničkih" ugovora za specijalizante. Hrvatski liječnički sindikat krenuo je i s organizacijskim pripremama za štrajk poručivši kako sindikalne akcije mogu zaustaviti ako Vlada u međuvremenu donese traženu uredbu o koeficijentima.

Video: Veliki intervju premijera Andreja Plenkovića za Večernji list

Komentara 28

DU
Deleted user
11:04 11.04.2023.

Ja sam 100% siguran da se on u buduce ne ce lijeciti u Hrvatskoj

DA
dam63
16:03 11.04.2023.

Da im povećaju plaće 100% sve će ostati isto.

DU
Deleted user
14:08 11.04.2023.

Ja bi volio da ukinu besmisleni doprinos od 16 5% i da se konačno uvede da svi plate jednako jednako lošu uslugu a da si ja onda za razliku mogu platiti poštenog doktora privatno kod kojwg mogu doći na red kada mi treba i dok sam živ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije