'OSTVARILI SMO STRATEŠKE CILJEVE'

Plenković o ulasku u Schengen: Najveću korist imat će hrvatski građani i gospodarstvo

Zagreb: Andrej Plenković obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
08.12.2022.
u 14:44

U raspravi koja je trajala satima Hrvatska je dobila podršku svih članica EU, a potvrdu je dobio i premijer Andrej Plenković koji je to objavio na Twitteru

Na sastanku Vijeća EU potvrđeno je kako će Hrvatska od 1. siječnja biti službena članica schengenske zone. U raspravi koja je trajala satima Hrvatska je dobila podršku svih članica EU zemalja, a potvrdu je dobio i premijer Andrej Plenković koji je to objavio na Twitteru.

''Hrvatska je dobila jednoglasnu podršku Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe – 1. siječnja 2023. postajemo članica Schengena! U godini isporuke ostvarili smo strateške ciljeve Vlade, od kojih će najveću korist imati hrvatski građani i gospodarstvo'', objavio je.

Ključni sudionici današnjeg sastanka Vijeća EU na kojem se odlučivalo o proširenju schengenske zone bez granica potvrdili su na ulasku na sastanak da su sigurni da će odluka o ulasku Hrvatske biti usvojena, bez obzira na to što i dalje traju diplomatske bitke oko druge odluke koja se tiče širenja Schengena na Bugarsku i Rumunjsku.

Unatoč medijskim spekulacijama da bi Mađarska mogla u posljednji čas blokirati odluku o Hrvatskoj, nije bilo apsolutno nikakvih naznaka da je takvo što moguće. Mađari su, doduše, jučer na sastanku Corepera, koji je pripremao današnji ministarski sastanak Vijeća, u jednom trenutku predložili nekakvu uvjetovanost, ali ne na odluku o Hrvatskoj, nego na razdvojeni prijedlog odluke o Bugarskoj i Rumunjskoj. Izvori Večernjeg lista s kojima smo jučer razgovarali tvrde da se taj mađarski manevar, osim što sinoć više nije ni bio aktualan, nije ni odnosio na Hrvatsku. 

Tijek događaja možete pratiti OVDJE.

>> VIDEO  Prije deset godina snijeg je zatrpao Hrvatsku: Pogledajte prizore!

Komentara 18

DU
Deleted user
14:53 08.12.2022.

BRAVO!

ST
stefj
15:16 08.12.2022.

Baš me zanima da li će sada pojeftiniti dostavne službe, da li će radi jeftinije logistike pojeftiniti i uvozne stvari u trgovinama... Je, istina, bit će lakše otići na skijanje i lakše će stranci doći na more, lakše će ljudi odlaziti raditi van...

CA
Cavtat1
16:38 08.12.2022.

Hrvatsko dobro došla kući!!! Premijeru svaka ćast na diplomaciji!!! Tako se radi posao!!! Svaka pohvala!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije