SJEDNICA VLADE

Plenković o rastu BDP-a: Pozitivan je već 13. kvartal zaredom, to je sjajan trend

Zagreb: Održana sjednica Vlade RH
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
29.05.2024.
u 11:47

Mi moramo rasti brže nego što je prosjek rasta na razini EU, poručio je Plenković

Nakon što je najavljena velika objava poziva za vrtiće, škole i sportske dvorane, Vlada je održala sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Premijer Andrej Plenković je već poručio tijekom konferencije kako je Hrvatska trenutno u ciklusu najvećih investicija u obrazovni sustav, a podsjetio je i kako je cilj Hrvatske postići 80 posto razvijenosti EU.

- Mi moramo rasti brže nego što je prosjek rasta na razini EU. Ako je projekcija Vlade da BDP rasti 3,5 posto, a prosjek rasta na području EU je 1 posto - to znači da mi rastemo minimalno četiri puta brže nego prosjek. Na kraju već ove godine to bi moglo biti 77-78 posto razvijenosti EU. To znači da dobro planiramo dinamiku hvatanja s onima koji su u EU puno dulje od nas, a mislimo i na dostizanje plaća i socijalne zaštita koji će stvoriti ozračje naših građana u kojem će naglo pasti motiv za preseljenje - poručio je tijekom konferencije. 

- Iskustva drugih zemalja pokazuju da kada su dostigle više od 80 posto razvijenosti EU, da je motiv preseljenja u druge zemlje pao. Mandat ove vlade je zato ključan jer će gotovo u potpunosti uhvatiti taj korak. Nećemo biti poput Njemačke ili drugih demokracija jer smo živjeli iza Željezne zavjese, ali ćemo biti vrlo blizu, a ovakva ulaganja svima vrlo jasno govore koliko je sveobuhvatan pristup i ravnomjeran diljem cijele Hrvatske - dodao je pa se na sjednici Vlade osvrnuo na događaje proteklih dana. 

Spomenuo je kako je kretanje BDP-a pozitivno već 13. kvartal zaredom, 3,9 posto u prvom tromjesečju u odnosu na godinu ranije, a ranije je negativan bio zbog pandemije. Ovo je, poručio je Plenković, sjajan trend. Dodao je i kako imamo najveći broj ljudi koji rade ikada i najmanji broj nezaposlenih ikada.

- Zadovoljni smo što smo kroz sve ovo krizno razdoblje zaštitili građane, realizirali ciljeve i time pridonijeli ubrzanom oporavku. Proljetne prognoze su da će Hrvatskoj rasti BDP godišnje 3,3 posto i to bi bio drugi najveći rast nakon Malte. Tih naših 3,3 posto po Komisiji, ili 3,5 posto po Vladi, su više puta veći nego što je projekcija rasta za prosjek EU gdje je jedan posto - kazao je, dodavši da ovakve trendove treba nastaviti i dalje. 

Dodao je kako se za 122 posto povećao proračun za obranu u njegovim mandatima. Dolazak Rafalea je predstavljao ogromnu investiciju, kazao je Plenković, ali planiraju voditi računa i o drugim granama HV-a. Pozvao je i građane da upišu trezorske zapise do ponedjeljka.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 12

ED
edgar2
11:57 29.05.2024.

U zadnjih nekoliko godina kupovna moć je rasla oko 3 postotna poena godišnje...Bilo bi odlično kad se to nastavilo...!?

Avatar Grubi
Grubi
14:22 29.05.2024.

Cetvrti mandat siguran.

Avatar Bruno
Bruno
11:53 29.05.2024.

Nema grmoje🤩

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije