Potpisivanje ugovora o obveznicama

Obveznice su na burzi, a premijer je zadovoljan: Odaziv je bio sjajan

Zagreb: Dolazak članova HDZ-a na sjednicu šireg Predsjedništva u sjedište stranke
Neva Zganec/PIXSELL
08.03.2023.
u 11:37

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na potpisivanju ugovora sa Zagrebačkom burzom o uvrštenju Obveznice Republike Hrvatske. Uz predsjednika Vlade je i ministar financija Marko Primorac

Premijer je na samom početku iskoristio priliku i čestitao Dan žena, te poručio kako će napraviti sve da žene zaista budu ravnopravne.

'U proteklih sedam godina učinili smo ogromne iskorake na financijskoj reputaciji Hrvatske. Tada smo bili u poceduri prekomjernog proračunskog manjka, imali smo kreditni rejting dva stupnja ispod investicijskog i nismo pokrenuli nikakav korak da se pridružimo europodručju. Sada sve to izgleda kao neka daleka prošlost. A sve je to tako jer smo odgovorno pristupili upravljanju javnim financijama. Nikada nijedan proces nije bio ako transparentan, strukturiran i poštovao doslovno u sat, minutu, preuzimanje svih obveza i kriterija. Zato smo i uspjeli. Jedina smo zemlja koja je isti dan ušla u euro i Schengen', istaknuo je premijer Andrej Plenković

'Smanjujemo javni dug jednako brzo kao i prije Covida, sama priprema uvođenja eura pokazala je sjajnu suradnju između države, Vlade, ministarstva, HNB-a, svih banaka i aktera koji su sudjelovali u tom procesu i tako smo dokazali povjerenje i spremnost i tako je tehnički dio prelaska na eura prošao bez ikakvih poteškoća što je fascinantno.' 

Premijer je istaknuo kako je izdavanje narodnih obveznica od strane države pokazalo puno dobrih pokazatelja, te veliko povjerenje građana u papir koji izdaje država. Istaknuo je kako je izdavanje narodnih obveznica osiguralo opću stabilnost države i na međunarodnom tržištu. 

'Ljudi su vidjeli da je isplativije uložiti u državnu obveznicu na dvije godine nego štedjeti u bankama i to su iskoristili. Odaziv je bio sjajan. Poruka cijele ove operacije, koja je ispala izvanredno, je poruka visokog stupnja povjerenja. Mi sada živimo sigurni s ECB-om iza nas, na putu smo prema OECD-u, organizaciji koja definira standarde. Tu smo s Bugarskom, Rumunjskom i tri zemlje Latinske Amerike. Stojimo jako dobro i vjerujem da ćemo za nekoliko ogdina zaokružiti tu etapu na dobrobit i države i građana i gospodarstva', zaključio je premijer. 

 

Komentara 6

TM
trade_mark
11:52 08.03.2023.

država, to sam ja. što god drugi kažu je laž. samo ja govorim istinu, živimo u blagostanju i sreći. AP

DU
Deleted user
12:19 08.03.2023.

Posebno će biti zadovoljan kad preuzme predsjedanje remetinečkim isturenim odjelom vlade.

PV
prcko.vita
18:24 08.03.2023.

Ako je ovo Robin hood potez onda svaka čast. Samo, nešto mi miriše da će na kraju ipak biti Superhik verzija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije