PREMIJER ODGOVORIO PREDSJEDNIKU

Plenković: 'Za razliku od Milanovića, mi nećemo kršiti zakon. Neka gleda u svoje dvorište'

Zagreb: Andrej Plenković smjenio ministra Filipovića
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/15
05.01.2024.
u 18:07

"Za razliku od Milanovića, mi sigurno nećemo kršiti zakonske odredbe kao što ih je on kršio kada je bila riječ o predlaganju kandidata za predsjednika Vrhovnog suda", rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da će se proces izbora novog glavnog državnog odvjetnika odvijati onako kako zakon predviđa te da Vlada "neće kršiti zakonske odredbe kao predsjednik države Zoran Milanović" prilikom izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Zagreb: Andrej Plenković smjenio ministra Filipovića
1/15

"Za razliku od Milanovića, mi sigurno nećemo kršiti zakonske odredbe kao što ih je on kršio kada je bila riječ o predlaganju kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Ja mu savjetujem da bolje gleda u svoje dvorište, a ne da docira nekom drugom", kazao je premijer u izjavi medijima u Parizu, gdje se održala komemoracija za bivšeg predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa.

Plenković je time odgovorio predsjedniku države koji se ranije oglasio priopćenjem u kojem navodi da bi na dužnost glavnog državnog odvjetnika trebala biti izabrana politički i stranački neovisna osoba.

“Svaka, današnja ili ranija, povezanost glavnog državnog odvjetnika s politikom i stranačkim interesima značila bi opasno kršenje samostalnosti i neovisnosti DORH-a, što bi nedvojbeno otvorilo i sumnju u buduća postupanja te institucije”, poručio je Milanović. 

VEZANI ČLANCI:

Predsjednik Vlade ističe da će svaki državni odvjetnik, kao i do sada, biti u potpunosti neovisan i profesionalan u svom radu. "Ja ne vidim da je bilo koji glavni državni odvjetnik bio pod nekakvim utjecajem", rekao je.

Među kandidatima za nasljednicu Zlate Hrvoj-Šipek su odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

VEZANI ČLANCI:

Premijer kaže da u Banskim dvorima još nije bilo govora o kandidatima jer njihova imena tek treba dostaviti Državno odvjetničko vijeće. Zatim će će Vlada oformiti posebno povjerenstvo, a nakon intervjua s prijavljenim kandidatima predložit će Hrvatskom saboru jednog od njih, pojasnio je Plenković proceduru, dodavši da će svi biti "onako kako zakon predviđa".

Oporbeni saborski zastupnici Siniša Hajdaš DončićAnka Mrak Taritaš i Domagoj Hajduković ocijenili su ranije danas kako će se Vlada voditi političkim kriterijima prilikom odabira novog glavnog državnog odvjetnika, aludirajući na to da je Ivan Turudić taj koji odgovara HDZ-u i da je od njega dobio mig.

VIDEO Plenković o Milanovićevim prozivkama: 'Bit će dana za komentare. Danas nije taj dan'

Komentara 30

T2
Tomo_20
18:47 05.01.2024.

E plenki zeznuo si se vi ga svaki dan krsi te a ti pogotovo vrijeme je odavno za promjene nisi ti za taj posao!!!

Avatar Crni labud
Crni labud
19:48 05.01.2024.

Ravnatelja ureda za borbu protiv organiziranog kriminala bira pravomoćno osuđena zločinačka organizacija? Alo! Je li to normalno? Ravnatelj bi morao biti potvrđen isključivo dvotrećinskom većinom u Saboru.

Avatar Crni labud
Crni labud
18:17 05.01.2024.

S obzirom da očito nema kvalitetnih domaćih ljudi koji bi se mogli kandidirati za ravnatelja DORH-a predlažem da izaberemo Nepalca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije