Tragedija na poligonu

Podignuta optužnica protiv vozača tenka koji je pregazio ročnika

Foto: Goran Jakus/PIXSELL
27.06.2014.
u 15:06

Uslijed takve vožnje izgubio je kontrolu nad tenkom i naglo skrenuo u lijevu stranu prema kanalu koji odvaja put od obučnog poligona pješadije te lijevom gusjenicom prešao preko tijela ročnika

Vozač tenka, 24-godišnji D.P. optužen je pred Općinskim sudom u Našicama za pogibiju vojnog ročnika, 21-godišnjeg Marka Zalovića iz Martina kraj Našica. Nesretni ročnik poginuo je tijekom obuke sredinom prošloga kolovoza na vojnom poligonu Gašinci nedaleko Đakova.

Bio je smješten u kanalu pokraj ceste kada je vozač tenka M - 84 nekontrolirano skrenuo i lijevom gusjenicom prešao preko njega. Vozač je kao pripadnik Obučne bojne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske, utvrdili su istražitelji, prolazio makadamskim putem pored područja namijenjenog obuci pješadijske vojske. U tenku su se nalazili pripadnici Pješačke pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske, izvijestili su tada iz MORH-a. Vozača se tereti, pak, da je pažnjom neprimjerenom tehničkim i voznim karakteristikama upravljao tenkom olako držeći kako time ne ugrožava druge osobe.

Uslijed takve vožnje izgubio je kontrolu nad tenkom i naglo skrenuo u lijevu stranu prema kanalu koji odvaja put od obučnog poligona pješadije te lijevom gusjenicom prešao preko tijela ročnika. Mladi vojnik, kao pripadnik 11. naraštaja dragovoljnih ročnika obavljao je zadaće u sklopu taktičko-terenske obuke koja se provodila na poligonu u Gašincima, kada je zadobio višestruke teške tjelesne ozlijede od kojih je preminuo. Uz vojna povjerenstva u istrazi je sudjelovalo i Državno odvjetništvo. Istražitelji su tada utvrdili kako je netom stasali profesionalni vojnik tenk vraćao s vježbe gađanja na automatskom tenkovskom strelištu u Gašincima te da je tenk bio tehnički ispravan. Provjeravalo se i jesu li poštovane zadane procedure o sigurnosti rada na poligonu.

Poginuli ročnik jedan je od oko do sada 5000 obučenih dragovoljaca, a u MORH-u se tada raspravljalo kako bi se nesretnom mladiću trebalo odati posmrtno priznanje dok su obitelji namjeravali predložiti da se vojni poligon u Gašincima ili tamošnja vojarna preimenuje u Marka Zalovića.

>> Tenk skrenuo s ceste i pregazio mladog ročnika HV-a

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar neidemdalje
neidemdalje
16:49 27.06.2014.

svi će biti krivi osim zapovjednika jer on je brat jednog umirovljenog generala ,a ratovao je u minhenu do 95 -te godine a ako već pišete o ovom nesretnom događaju onda nastojte saznati gdje je zaposlen otac poginulog ročnika...

PO
ponavljac
11:33 28.06.2014.

Vidi se da je sada u MORH-u samo obrazovani i kvalitetrni časničko-dočasnički kadar i da zaslužuju svoje plaćice od 10000 kn . Očita je njihova sposobnost kada su za ovu nesreću okrivili jedino vozača tenka -koji je tek prošao obukuu za vozača, niti je kriv zapovjednik vozila, niti onaj koji je izvrsno isplanirao obuku pješaštva pri prolazu tenka, niti onaj koji je napisao fenomenalne mjere sigurnosti , ukratko nitko od parazita nije kriv samo onaj tko radi je kriv . Nećemo valjda od časničkih parazita tražiti još znanje i odgovornost uz to što naporno moraju doći na posao, nažderati se , eventualno nešto nekome podmetnuti ili uhvatiti vezu , a akada dođe do izvanrednih situacija tu su oni koji imaju primanja od 3000 kn da se žrtvuju i odgovaraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije