Koprivnička je Podravka zbog nedopuštene razine histamina s hrvatskog tržišta povukla 1600 konzervi Eva skuša fileta u biljnom ulju od 125 grama serije 31012011, s rokom uporabe do 31. siječnja 2015.
Kako doznajemo u Upravi za sigurnost i kakvoću hrane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, nakon alergijske reakcije jednog potrošača, koji je kupio sporni proizvod u jednom hrvatskom trgovačkom lancu, sanitarna inspekcija u jednom je od devet analiziranih uzoraka Podravkina proizvoda utvrdila višu koncentraciju histamina od dopuštene, tako da je u sklopu veleprodaje i maloprodaje na teren izašla i veterinarska inspekcija, a Hrvatska agencija za hranu radi na maksimalnoj procjeni rizika.
S obzirom na to da se velike količine histamina oslobađaju raspadanjem ribljih crijeva ne stavi li se ulovljena riba odmah na led, sumnja se da je skuša kontaminirana i prije prerade.
Kako bilo, Podravka poziva potrošače koji su kupili sporni proizvod da se jave na besplatni potrošački telefon 0800 08 08. Podsjetimo, u travnju je zbog istog problema Konzum s hrvatskog tržišta povukao 75.000 komada K plus tunjevine serije MN5DNN AL02SEA 3EW1H, dok je Podravka imala još jedan incident s Eva tunjevinom 2009. u Sloveniji.
Proizvodi s povišenom razinom histamina rizik su za zdravlje potrošača. Organizam ne može razgraditi histamin ako je čovjek alergičan na njega, a simptomi su glavobolja, svrbež očiju, astma, crvenilo, svrbež kože i nizak krvni tlak.
a ja pojela dvije te skuše, a još i dojim.