Snježno nevrijeme

Austrija pogođena neuobičajeno velikim količinama snijega. Jeste li tamo? Javite nam se!

Snijeg u Bavarskoj
Foto: Tobias Hase/DPA/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.01.2019.
u 13:12

Poginulo je i više skijaša, uključujući 35-godišnjaka iz Slovenije koji je stradao u Austriji. Imate li kakvih informacija, fotografija ili videa, šaljite nam ih na e-mail javi@vecernji.net ili na našu Facebook stranicu

Snježno nevrijeme nastavlja uzimati žrtve u Europi. Dijelovi austrijskih i bavarskih Alpa i dalje su paralizirani, odsječeno je više od 2000 ljudi. Prema pisanju Bilda, u Austriji i Njemačkoj poginulo je zasad najmanje devetero ljudi.

Upozorenje od lavina podignuto je na četvrtu razinu, što označava veliku opasnost. Čak i male vibracije i nešto svježeg snijega mogu izazvati katastrofu, piše Bild.

– Broj mjesta na kojima prijete lavine iz sata u sata sve je veći – priopćio je u utorak Savezni ured za borbu protiv lavina. U mnogim dijelovima Austrije uvedeno je izvanredno stanje.

Pogledajte video snijega u Austriji:

Među žrtvama su i majka (38) i njezina osmogodišnja kći iz Italije, koje su stradale u Južnom Tirolu. Nisu mogle pročitati upozorenje na njemačkom jeziku pa su se unatoč tome sanjkale, prilikom čega su se zabile u drvo. Djevojčica je poginula, a majka je završila u komi.

Poginulo je i više skijaša, uključujući 35-godišnjaka iz Slovenije koji je stradao u Austriji.

Snijeg u Bavarskoj
1/4

U Austriji je jučer evakuirano skijalište na planini Hochkar, na visini od 1770 metara, gdje je 1999. godine u strašnoj lavini poginula 31 osoba.

Oko 500 turista još je uvijek odsječeno od svijeta u skijalištu Hohentauern na sjeveru Štajerske.
 
Austrijski automobilski klub (ÖAMTC) upozorava vozače da ne ignoriraju zabrane prometa na cestama kojima prijete lavine.
 
– To je ne samo neodgovorno i opasno nego i protuzakonito – priopćio je austrijski automobilski klub. Kazne za ignoriranje blokade prometnica mogu iznositi i više od 2000 eura.
 
Stabla koja se ruše pod teretom snijega prouzročila su i prekid opskrbe električnom energijom u mnogim selima Donje i Gornje Austrije.
 
Kako javlja austrijska novinska agencija APA, građanima sve češće u pomoć stiže austrijska vojska, prije svega slanjem helikoptera ali i inženjerskih postrojbi. U oblasti Pinzgau vojska je oslobodila put do lokalne škole u kojoj je bilo zameteno 40 učenika.

Snijeg sve jače pada i u Njemačkoj, a grad Miesbach u Bavarskoj u ponedjeljak je proglasio stanje katastrofe.

U prilog ne ide ni vremenska prognoza budući da je meteorolog Dominik Jung prognozirao još šest dana snijega.

– Cijeli tjedan u Austriji i južnoj Bavarskoj padat će snijeg. Očekujemo da bi moglo pasti do dva metra snijega – rekao je te upozorio kako su mnogi automobili stradali ispod snijega, a zgrade jedva podnose toliku količinu na krovovima.

Zbog novih oborina otkazani su treninzi za subotnju utrku Svjetskog kupa za žene u St. Antonu. Godine 2016. spust u ovom skijaškom centru morao je biti otkazan zbog manjka snijega, a sada bi se isto moglo dogoditi zbog previše snijega.

>> Imate li kakvih informacija, fotografija ili videa, šaljite nam ih na e-mail javi@vecernji.net ili na našu Facebook stranicu.

Komentara 38

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
10:42 08.01.2019.

Prošle godine u hrvatskoj bilo 2 metra slijega, nisam čuo da je bilo tko umro ili poginuo. Čak ni one godine kada je u dalmaciji pala ona snježina od 2-3 metra nitko nije stradao. Eto vidite kakav vam je taj zapad. Imaju oni štošta od nas naučiti. Nama bi bilo dovoljno od njih naučiti više raditi manje kukati a lopove i prevarante prijavljivati.

Avatar taqa
taqa
14:28 08.01.2019.

Baš je čudno što pada obilni snijeg u Alpama u siječnju.

Avatar taqa
taqa
14:29 08.01.2019.

Kod nas više ljudi pogine od rakije, nego od snijega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije