dan bez dima

Polaznici požeške škole, njih 53, na cigarete potrošili 8,8 mil. kn!

'4.5.2009., Zadar - Cigarete - ilustracija Photo: Filip Brala/24sata'
Filip Brala/PIXSELL
13.02.2013.
u 15:58

Požešku Školu nepušenja polazilo je 53 pušača. Od 44 polaznika kojima je od završetka škole prošlo više od 6 mjeseci njih 37 je prestalo pušiti tijekom trajanja škole, dok je svaki treći polaznik ostao nepušač dugotrajno

Prvoga dana korizme brojni pušači u Hrvatskoj odriču se pušenja na 40 dana koliko i traje korizma. Upravo zbog toga taj se dan obilježava kao Hrvatski dan bez dima. To je možda idealno vrijeme da se pušači zauvijek, a ne samo kroz korizmu odreknu pušenja.

Nažalost, kod nas pušačima nije sustavno omogućena pomoć. Ovaj propust ispravlja tek nekoliko Škola nepušenja, a jedna od takvih je i u Požegi. Počela je prije 5 godina, i do sada je organizirana kroz 12 grupa. Vodi je dr. Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije. Zadnja je održana u siječnju, a iduća bi trebala biti tijekom ovoga mjeseca.

-Naša škola oslanja se na program „Breathe free plan to stop smoking“ na temelju kojeg su razvijene Zagrebačka i Pulska škola nepušenja. Rad škole tijekom koje spoznajemo motivaciju za prestanak pušenja, tipove pušača, analizu dosadašnjih neuspjeha i prednosti prestanka pušenja, važnost pozitivnog razmišljanja, vizualizaciju sebe kao nepušača te rješavanje apstinencijskih smetnji odvija se u malim grupama, do osam sudionika. Cilj je škole motiviranom pušaču pružiti pomoć da postane i ostane nepušač te da se preveniraju bolesti srca, krvnih žila i karcinoma povezanih s pušenjem - objasnila je dr. Kovačević.

Požešku Školu nepušenja polazilo je 53 pušača, od čega je njih 51 i završilo program. Od 44 polaznika kojima je od završetka škole prošlo više od 6 mjeseci njih 37 je prestalo pušiti tijekom trajanja škole, dok je svaki treći polaznik ostao nepušač dugotrajno. –Ukupno su polaznici imali 1 199 godina pušačkog staža i tijekom toga vremena potrošili gotovo 8,8 milijuna kuna za cigarete – kazala je dr. Kovačević.

Na prestanak pušenja nakon 16 godina pušačkog staža odlučio se i 36-godišnji Krešimir iz Požege koji je bio u siječanjskoj grupi škole nepušenja. –Pušiti sam počeo za vrijeme služenja vojnog roka. Društvo u kojem sam se nalazio je pušilo pa sam i ja počeo iako mi se to u početku nije nimalo svidjelo. Bilo je baš bez veze, ali naviknuo sam se. Odlučio sam prestati jer mi je počelo smetati, odnosno pojavili su zdravstveni problemi, prvenstveno kašalj, a nije bez značaja i cijena cigareta te najava da će još više poskupjeti. Pušio samo dvije kutije dnevno, a supruga kutiju i pol. Krenuli smo oboje u školu, jedno drugom smo podrška. Jako samo zadovoljni što postoji ovakva škola i što je besplatna. Velika hvala i doktorici Jasmini koja nas jako 'maltretira' i zivka kući – kaže Krešimir koji je do sada sam pokušavao prestati pušiti ali mu to nije uspijevalo. Uvjeren je da je u grupi i uz stručnu pomoć to puno lakše.

Neosporno je da prestanak pušenja produljuje život bez obzira na dob u kojem pušač odbaci cigaretu. Američki znanstvenici su dokazali da prestanak pušenja u dobi od 64 godine produljuje život za četiri godine, u dobi od 45 do 54 godine za šest godina, a od 35 do 44 godine za devet godina. Požešku školu pohađali su polaznici od 19 do 65 godina, više je bilo muškaraca (31) nego žena (22), ali to je i razumljivo jer ima više muških pušača. Nažalost, upozorava dr. Kovačević, razlike među spolovima se gube kod mladih. Prema zadnjem istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih, u prvom razredu srednje škole svaki peti dječak i svaka peta djevojčica svakodnevno puše! Kod odraslih kod nas puši svaki treći muškarac te svaka peta žena.

- Put do smanjenja udjela pušača u populaciji dug je i trnovit. Ključ za prestanak pušenja je u samostalnom donošenju odluke o oslobađanju ovisnosti o nikotinu i nakon toga u postupanju u skladu s njom. Odlučiti da želite natrag svoju slobodu, zdravlje i novac koje vam cigareta godinama uzima. Prestankom pušenja ništa ne gubite, samo dobivate – poručuje dr. Kovačević.  

>> Flasteri, tablete i umjetne cigarete pomažu ako imate jaku volju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije