branio se šutnjom

Policajcu koji je pretukao mladića određen jednomjesečni pritvor

ajkic
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
1/3
01.04.2010.
u 15:40

Trojica policajaca koja su sudjelovala u ovom događaju kao i policajac koji je nakon događaja rukovodio poduzimanjem mjera i radnji bit će suspendirani.

Karlovačkom policajacu Kristijanu Magliću, kazneno prijavljenom za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Alenu Ajkiću (20) na benzinskoj crpki u naselju Švarča, danas je određen jednomjesečni pritvor kako na slobodi ne bi utjecao na svjedoke događaja u noći s četvrtka na petak. Potvrđeno nam je to na Županijskom sudu u Karlovcu, koji je i donio rješenje o pritvoru, prihvativši tako primljeni zahtjev Općinskog državnog odvjetništva koje je zatražilo i provođenje istražnih radnji. Policajac Maglić sinoć je, uz odvjetnika, priveden dežurnoj istražnoj sutkinji Jasminki Jerenić-Mušnjak. Branio se šutnjom.

Pritvorenog se policajca sumnjiči da je Ajkiću nanio teške ozljede, za koje je policija u početku tvrdila da su nastale kad je pijani mladić izgubio ravnotežu i pao na sanduk. Suspendirana su i dvojica policajaca koja su s njim u noći s četvrtka na petak bila na Tifonovoj crpki u karlovačkom naselju Švarča gdje je Ajkić pretučen, a u prijavi Opće bolnice u Karlovcu ozljede su opisane kao prijelom kostiju lica.

Maglić  je, kako doznajemo, lanjskog rujna, prilikom obilježavanja Dana policije, bio jedan od 23 policajca koje je načelnik uprave Josip Ćelić javno pohvalio zbog profesionalnosti i predanosti službi, što je, kako je objašnjeno, dovelo da poboljšanja kvalitete, efikasnosti i ekonomičnosti rada službe.

Na posao do okončanja disciplinskog postupka neće dolaziti ni policajac koji je te noći bio šef smjene i koji je po pravilima u sustavu policije morao izvijestiti nadređene što se točno dogodilo te noći oko 00.20 sati, a to je propustio učiniti. Odlučeno je to nakon nadzora što ga je u karlovačkoj upravi provela unutarnja kontrola MUP-a i radna skupina ravnateljstva te nakon što je šef PU karlovačke Josip Ćelić neopravdanom i nezakonitom ocijenio upotrebu sredstava prisile.

- Nisam mogao obavijestiti ravnatelja policije kad ni sam tada nisam ništa znao - odgovorio nam je jučer Josip Ćelić kad smo ga pitali je li na subotnjoj utakmici Karlovac-Rijeka, koju je iz VIP-lože gledao s ravnateljem policije Oliverom Grbićem i ministrom obrane Brankom Vukelićem, svom šefu rekao za tučnjavu u kojoj su četrdesetak sati ranije sudjelovali policajci iz uprave. Tako je Ćelić demantirao neka nagađanja da je on kao šef dobro znao što se dogodilo na crpki, ali je policija taj događaj htjela prikriti.

- Zadovoljan sam suspenzijom i prijavom protiv policajaca koji su pretukli moga sina. No tu priči nije kraj. Siguran sam da ćemo na sudu dokazati da smo cijelo vrijeme bili u pravu. Očekujem da krivci budu kažnjeni jer to zaista zaslužuju. Odlučio sam podići i privatnu tužbu protiv policije. Ne znam što ćemo tražiti - rekao je Alenov otac Edmir Ajkić koji je jučer požurio u odvjetnički ured Željka Olujića u Zagrebu.

- Nakon razgovora s njim i obitelji vjerujem da ću biti pametniji i moći reći nešto konkretnije - kaže otac Ajkić.

Ozlijeđeni Alen, koji se i dalje nalazi u bolnici u zagrebačkoj Dubravi i kaže da se sada osjeća mnogo bolje, tvrdi da ne zna tko su policajci s kojima se sukobio:

- Sjećam se da su bila dvojica mršavih i jedan krupniji. Nije riječ o policajcima s kojima sam se dosad susretao, no sigurno ću ih prepoznati ako se to od mene zatraži - kaže.

Na slučaj Alena Ajkića reagiralo je i Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu. Prema riječima Krešimira Ostrogonca, na temelju informacija iz medija od PU karlovačke zatražilo je provođenje istrage kako bi se utvrdile sve okolnosti.

Karlovački sud ni jučer nije dobio najavljenu kaznenu prijavu protiv Ajkića i njegova prijatelja Brune Paulija zbog napada na policajce, kao ni prekršajne prijave za remećenje javnog reda i mira. Pitanje je hoće li one uopće i biti podnesene jer policija sada kaže da su prvo priopćenje, u kojem je bilo navedeno podizanje tih prijava, temeljili na informacijama što su ih tada imali.

Zbog premlaćivanja Alena Ajkića MUP je izrazio žaljenje te najavio kako će se događaji koji ovako štete ugledu policije ubuduće najstrože kažnjavati.

Komentara 99

Avatar condor
condor
16:31 01.04.2010.

Eto, i sada kada je istraga utvrdila istinu o počiniteljima, krije se njhov identitet i umjesto imena navode se samo inicijali. Sramota.

PI
pilatus
18:31 01.04.2010.

Mos mislit,policija premlatila dvadesetogodisnjaka koji je u svom krimi-poslu vrlo uspijesan tako da je do sada vec prikupio vise od dvadest \"zvijezdica\" i koje usput receno nasoj policiji nisu bile dovoljne da ga drze u kavezu nego eto uzivao jee u slobodi kao da je normalan.Pitam se ja dali ce netko odgovarati sto je ovaj bandit uopce bio na slobodi?Pljuc!

CA
cap007
17:01 01.04.2010.

Cim su suspendirani znaci da su i krivi. Zatvorska kazna obavezno!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije