NAKON MONSTRUOZNOG UBOJSTVA

Policija u velikoj akciji hvatanja mudžahedina

29.12.2002.
u 00:00

* Na svako nasilje nad povratnicima odlučno reagirati - poruka je s jučerašnje izvanredne sjednice Međureligijskog vijeća u Sarajevu

MOSTAR - MUP Hercegovačko-neretvanske županije priprema akciju hvatanja članova organizacije vehabija, koje je član i ubojica konjičkih Hrvata obitelji Anđelić, Muamer Topalović. Kako doznajemo, oranizira se detaljna kriminalistička obrada organizacije Džemijjet el-Furkan i očekuje privođenje njihovih članova. Inače, ta je organizacija financirana od šeika Hafiza Abu Hind el-Muatasina, a nedavno je ugasila svoje sjedište zbog slabijeg dotoka novca.

Sudac mostarskoga Županijskog suda Reuf Zaimović pak napominje da bi Muamer Topalović ako mu se dokaže krivica za ubojstvo obitelji Anđelić mogao dobiti kaznu zatvora 10 i više godina. Zatvorsku kaznu bi pak najvjerojatnije služio u Zenici, a ne u Mostaru, jer se osuđenici na veće zatvorske kazne uglavnom šalju u Zenicu.

A jučer su se predstavnici najvećih vjerskih zajednica u BiH sastali na izvanrednoj sjednici Međureligijskog vijeća u Sarajevu te osudili zločin počinjen nad katoličkom obitelji Anđelić u Kostajnici. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, mitropolit dabrobosanski Nikolaj, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci osudili su jučer nasilje uime vjere i protiv vjere te zatražili od nadležnih državnih organa da odlučnije osiguravaju slobodu i ljudska prava svih stanovnika BiH.

Članovi Međureligijskog vijeća zatražili su od bosanskohercegovačkih vlasti da se i na najmanji znak nasilja nad povratnicima reagira žurno i odlučno, jer odugovlačenje u otkrivanju nasilja unosi nemir i sumnju među ljude i otežava proces vraćanja povjerenja među narodima.

"Međureligijsko vijeće očekuje da će Parlament BiH prihvatiti zakon o slobodi vjere, jer će i to doprinijeti sprječavanju nasilja uime vjere te onemogućiti da pojedinci ili skupine šire mržnju i netrpeljivost protiv vjerskih osjećaja bilo koga i bilo gdje u BiH", navedeno je u zajedničkoj izjavi članova Međureligijskog vijeća BiH.

R. Soldo, F. Vele, D. Jazvić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije