NAJOŠTRIJE OSUĐUJU AGRESIJU

Poljsko veleposlanstvo u Hrvatskoj poslalo upozorenje o Putinu: Ovo sliči nacizmu. Imamo podatke, uznemirujući su

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
26.04.2022.
u 15:58

Sve više elemenata života u Rusiji nije više ni autoritarno, već totalitarno. Kremlj teži potpunoj kontroli života građana i potpunoj informacijskoj blokadi – gase se i blokiraju cijeli segmenti interneta i društvenih mreža, priopćilo je poljsko veleposlanstvo

Veleposlanstvo Poljske u Hrvatskoj priopćilo je kako sa zabrinutošću promatraju oblikovanje državne ideologije u Rusiji, koja, smatraju, sadrži mnogo opasnih elemenata. Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Poljska je zabrinuta ideologijom koju su ruske vlasti godinama razvijale i usađivale u svoje društvo, a koja je između ostalog temelj ruske vojne agresije na Ukrajinu.

Našu zabrinutost pojačavaju vjerodostojna izvješća koja govore da je ruska vojska u Ukrajini počinila ratne zločine, a čak i zločine protiv čovječnosti. Posebno dinamičan razvoj ove agresivne ruske ideologije pratimo od 2014. godine, a koja se danas u Rusiji iznimno intenzivno propagira i, zabrinjavajuće, biva opće prihvaćena u društvu. Teško ju je adekvatno imenovati. U Ukrajini se naziva „rušizmom“, ali može je se nazvati i „nacional-boljševizmom“ zbog povezivanja elemenata komunizma i nacionalizma velesile. Objavljujući borbu protiv navodnog nacizma u Ukrajini, sam Kremlj oslanja se na totalitarnu ideologiju, čiji su neki elementi zapanjujuće slični nacizmu.

Ovdje se radi o dubokom problemu. Naime ideologija „nacional-boljševizma“ oblikuje stavove velikog dijela ruskog društva i široko je prihvaćena. Radi se o odgoju Rusa u duhu mržnje prema svijetu koji okružuje Rusiju, šovinizmu u međunarodnim odnosima, imperijalizmu u razumijevanju razvoja države, totalitarizmu u razumijevanju unutarnjeg uređenja naroda. U političkoj i društvenoj sferi svjedoci smo rađanja „sindroma opkoljene tvrđave“, čiji je cilj održavanje osjećaja ugroženosti i na taj način odvajanja ruskog društva od ostatka svijeta.

Sve više elemenata života u Rusiji nije više ni autoritarno, već totalitarno. Kremlj teži potpunoj kontroli života građana i potpunoj informacijskoj blokadi – gase se i blokiraju cijeli segmenti interneta i društvenih mreža. Državljani Rusije kažnjavaju se ne samo za prosvjed protiv rata, već i za bilo kakvo iskazivanje neovisnosti – na primjer, zabilježena su uhićenja osoba koje su stajale s praznim listom papira na ulici ili su nosile bedževe u bojama ukrajinske zastave.

Službeno priopćenje Kremlja iskrivljuje povijest. Povijesna politika koju trenutno vodi Kremlj eklektična je mješavina povijesnih tradicija i narativa koji se međusobno isključuju, a čiji je cilj izgradnja novog ruskog identiteta temeljenog na militarizmu i pseudopatriotizmu, istovremeno grabeći iz komunizma i pravoslavlja. Temeljno je pitanje navodno mučeništvo Rusa koje opravdava njihovo pravo na revanšizam.

Provjerena metoda vođenja informacijskog rata i indoktrinacije vlastitog društva učinkovit je stroj dezinformacija, čiji je zadatak održavati nepromijenjenu poruku koja sije lažne informacije o okolnom svijetu. U toj poruci Rusija pak ima privilegiranu ulogu i ne podliježe nikakvim kritikama. Agresor i prijetnja je Zapad.

U Rusiji vidimo skalu laži sličnu Orwellovoj „1984”. Propagandna poruka govori o ratu Rusije s cijelim „Zapadom“, a vojna agresija na Ukrajinu predstavlja se kao njezina važna etapa, ali – što je važno – samo etapa.

Zabrinjavaju nas vrlo snažni militaristički naglasci ove ideologije, prisutni i u odgoju djece i mladih. Na nastavi se hvali ruska imperijalna prošlost, uključujući njezina teritorijalna osvajanja. Djeca se podučavaju sovjetskoj verziji događaja iz Drugoga svjetskog rata. Militarizacija se odvija na svim razinama obrazovnog procesa, čak i u dječjim vrtićima.

Elementi ideologije također se koriste na van u aktivnostima u zapadnim demokracijama kako bi se stvorila baza koja podržava aktivnosti Kremlja. Često korištene propagandne teze su kritika Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a, euroskepticizam i narativi koji konsolidiraju dotičnu zajednicu u duhu građanske neposlušnosti prema domaćim vlastima.

Rusija također posebno iskazuje naklonost prema obrani „svijeta tradicionalnih vrijednosti“ i dosljedno se prikazuje kao njihov glavni branitelj. Cilja na stvaranje naddržavne lige za obranu konzervativnih vrijednosti i djeluje u dva smjera – bilo kroz antiliberalne, antifeminističke ili pro-life pokrete, istovremeno legalizirajući pobačaj u samoj Rusiji. Glavni je cilj polarizacija zapadnih društava kako bi ih se razbilo i oslabilo. Drugi je cilj podržavanje znanstvenih i nevladinih inicijativa koje osporavaju „unipolarnost“ suvremenog svijeta, pritisnutog „hegemonijom“ Sjedinjenih Američkih Država. U zapadnim zemljama Rusija također podržava separatističke pokrete, protusistemsku opoziciju, antiglobalističke i antirasističke pokrete te društvene prosvjede s ekonomskom podlogom – kako bi oslabila Zapad iznutra i stvorila sliku posrnulog područja."

VIDEO Poznato je što je SAD obećao Ukrajini

Ključne riječi

Komentara 75

SV
Sveznadar
16:19 26.04.2022.

Pročita sam članak i nekako mi odma na pamet susjedstvo i lekcija koju smo naučili. Isti narativi, isti mitovi, lažna povjest, o susjedima isto. Ko od koga pripisuje?

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
17:57 26.04.2022.

Rusija je pod Putinom postala nacisticka drzava ili nacional-socijalisticka-boljsevisticka kako god. Nasljednik je Schicklgrubera i Djugashvilija u jednom licu, samo sto je opasniji jer je dusevno poremecen, lud i na raspolaganju ima nuklearno oruzje. Mora ga se zaustaviti prije nego unisti svijet.

DA
danijelrukavina4
16:42 26.04.2022.

U Rusiji su nakon Jeljcina "socijal-nacionalisti" na vlasti koji prodaju rusima "maglu" ili bolje rečeno "muda pod bubrege" budući da su svi "kleptokratski" uvezani. Jedina spona među tim ljudima je novac. Prodaju "maglu" ljudima o opasnostima od "zapada". A većina njih (vjerojatno) djecu šalje na zapadne škole, imaju račune u zapadnim bankama, u zapadnoj valuti, kupuju nekretnine na zapadu, voze zapadne jahte po morima, kako bi se hvalisali sa njima. A ustvari, jedina opasnost je, ustvari, da se dozna koliko su svaki od njih "teški", te da se dozna kako su ustvari i došli do tog silnog bogatstva. Sve već viđeno u Iraku za Sadama, Libiji za Gadafija. Ovdje naravno, uopće ne mislim da je taj "zapad" bolji, samo na zapadu barem je moguće na izborima smijeniti takve. Ustvari je Rusija opljačkana zemlja, a ovi koji su je opljačkali prodaju "bozu" - pazite se "zapada" da vas ne opljačka. Dovoljno je recimo samo usporediti jednu Norvešku, koja isto tako je bogata od nafte i kako se oni odnose prema tome i Rusiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije