Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska HRT-a, rekla je da su trud i suzdržavanje od različitih aktivnosti i pridržavanje mjera doveli do povoljne epidemiološke situacije te da sukladno tome Stožer donosi odluke da se mjere popuste i da se vratimo životnom stilu na koji smo naviknuti.
– U petak slijedi odluka Stožera kojom se ograničenje okupljanja ljudi s 25 povećava na 100 osoba. Otvara se mogućnost rada restorana u zatvorenom prostoru i nema više ograničenja uz sprovode – rekla je. Međutim, vlasnici kafića pitaju se zašto restorani smiju raditi, a kafići ne.
– Radi se o više momenata, prva je postupnost u otvaranju, a drugo – tu je i razlika u načinu na koji se ljudi ponašaju i borave u restoranu ili kafiću. U kafiću se boravi kraće, ali dovoljno dugo da dođe do zaraze. Veći je protok ljudi, s više ljudi dolazi se u kontakt i ne može se utvrditi koji su ljudi bili pokraj vas – rekla je Pavić Šimetin.
Kad je riječ o svadbama, moći će se okupiti 120 ljudi, uz uvjet da osoba ima negativan nalaz ili je preboljela bolest unutar šest mjeseci ili je cijepljena s obje doze. Ako je riječ o cjepivu Johnson&Johnson, onda jednom dozom.
– Svadbe su mjesta gdje se naše mjere ne mogu provoditi i jedini način na koji se svadba može održati jest da imamo ljude koji su zaštićeni od zaraze ili kod kojih je rizik od oboljenja smanjen na minimum – rekla je.
jedini uvjet za svadbu je kao i do sada, doći sa punim... dobro se najesti i napiti, s nekim se dobro pozabaviti, i to je to. od svadbe očekivati nešto drugo je smiješno. daš novac, zabaviš se, i odeš. tvoje svadbe se neće nitko sjećati dulje od pol sata. unatoč svojoj zaslijepljenosti da takve haljine još nitko nikad nije imao, takvu scenografiju, sve to idućeg dana nestane. ostanu samo dugovi.