Igor Rađenović

Porezni USKOK hvata krupne 'ribe' – trenutačno rade na 50-ak slučajeva vrijednih 120 mil. kuna

igor rađenović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
14.07.2015.
u 08:34

Goran Marić time nije impresioniran jer, tvrdi, prema nalazu državne revizije "Ministarstvo financija nije poduzelo u prošloj niti prethodnim godinama nijednu propisanu radnju radi naplate koncesija! One su potpuno nenaplaćene!

Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara koji postoji od kraja 2014. godine bio je tema sinoćnjeg Otvorenog na HTV-u. Govorili su zamjenik ministra financija Igor Rađenović, potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun Sabora Goran Marić, dr. sc. Vlado Brkanić, porezni i ekonomski stručnjak (RRiF) i dr. sc. Goran Vojković, ZŠEM.

– Ondje se radi profesionalno i na temelju postojećih baza podataka, dobivamo informacije o štednji u inozemstvu. Građani se ne moraju bojati "poreznog USKOK-a". Prijave građana primamo redovito, Porezna uprava radi svoj posao provjere, a Samostalni sektor bavi se većim "ribama" – slučajevima za koje treba veća stručnost, vrijeme i mir" – rekao je Igor Rađenović i dodao da se trenutačno radi na pedesetak slučajeva vrijednih 120 milijuna kuna.

Goran Marić time nije impresioniran jer, tvrdi, prema nalazu Državne revizije "Ministarstvo financija nije poduzelo u prošloj niti prethodnim godinama nijednu propisanu radnju radi naplate koncesija! One su potpuno nenaplaćene!", rekao je.

Goran Vojković je ustvrdio da ako stvaramo samostalni odjel, to znači da imamo korumpiranu zemlju – kako netko ni teoretski ne bi mogao potplatiti ljude u sustavu.

Vlado Brkanić smatra da je bilo nedodirljivih. Porezni postupak je u osnovi tajan i kada se ustanove bitne činjenice da je nastao porezni prekršaj, onda se argumentima i poreznim nadzorom utvrđuje porezna obveza. Bolje da ministar brine da mu nešto ne ode u zastaru, nego da najavljuje poreze. Stvara se dojam poreznog pakla, rekao je Brkanić.

>> Lalovac stvorio sektor moćniji od Porezne uprave - evo kako djeluje

Komentara 29

DU
Deleted user
08:59 14.07.2015.

Guliće krumpire kao Matija Babić

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
09:01 14.07.2015.

Čisto podgrijavanje atmosfere linča u predizborno vrijeme. Samo neka kojekakvi rađenovići ne zaborave da tko se vatrom igra taj se i opeče.

DU
Deleted user
08:47 14.07.2015.

Sve je to krasno zamišljeno (i u izbornoj godini!), ali iskustvo drugih država nam govori da je bogatima izuzetno teško naplatiti porez, legendaran je Pakistan gdje bogati uopće ne plaćaju porez. Iz nama bližeg okruženja, Francuska je nedavno pokušala opsežnu akciju u tom smjeru - u konačnici je došlo do bijega "parajlila" u Belgiju i London jer oni sebe ne smatraju "ovcama za šišanje". A da se ne govori da bi mogle proraditi duge 9 jer prije ili kasnije će političari koji su ovo naredili izgubiti "zaštitni faktor", a riječ o tipovima kojima milijun eura baš i nije prevelik izdatak - za tu kupovnu moć se može "eliminisati pola Knez Mihajlove", kako glasi fraza iz susjedstva. Zaključno, ipak je najlakše i najviše izdašno guliti sirotinju preko PDV-a u supermarketima kad kupuju hranu i tu se iskazao Linić i ekipa kad su nadigli PDV do švedske razine. Ovi gore, krupna "divljač" - e to nisu slastičari kojima se može utjerivati strah u kosti zbog 1 kuglice sladoleda i nisu daleko vremena kad će se iz tražilica pokušavati brisati tko je sve bio član te, danas "dream team" postave Min. financija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije