Krapina

'Posao se dobiva bez natječaja, bitne su stranka i rodbina'

'03.10.2013., Krapina - Na 3. sjednici Gradskog vijeca najvise se raspravljalo o stanju u gradskim poduzecima. Predsjednik Gradskog vijeca Zeljko Pavic. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL'
'Matija Topolovec/PIXSELL'
16.10.2013.
u 16:15

Direktorica Krakoma Katarina Posilović tvrdi da je sve čisto, transparentno i po zakonu

Željko Pavić (SDP), predsjednik Općinskog vijeća Krapine, četiri je puta, kaže, tražio izvješća vezana za poslovanje Krakom grupe, i to bilancu, račun dobiti i gubitka, novčani tijek, konsolidiranu bilancu za prvih šest mjeseci ove godine te izvješće o zaposlenima.

Bez natječaja

- Dakle, uz sva moja nastojanja, direktorica Krakoma, koja je postavljena na to radno mjesto bez natječaja, nije dostavila tražena izvješća - rekao nam je Pavić te objasnio što je umjesto traženog Vijeću prezentirano te zašto direktorici na zadnjoj sjednici Vijeća nije dao riječ.

- Izvješća koje sam tražio potrebna su Vijeću zbog kvalitetnih analiza, jer smo uočili trend novog zaduživanja u 2012. u odnosu na 2011., kada su se obveze povećale za 3,6 milijuna kuna, pa je zaduženost Krakoma i povezanih društava koja se može iščitati iz dostavljenih dokumenata na kraju 2012. iznosila 66,5 milijuna kuna, što je za naše okvire izuzetno zabrinjavajuće - navodi Pavić, dodajući da su, prema dostavljenoj dokumentaciji, izdane mjenice i bjanko zadužnice u iznosu od 38,4 milijuna kuna.

- Zapošljavali su bez natječaja, po stranačkoj pripadnosti, odnosno članove HDZ-a ili stranaka iz te koalicije, te po rodbinskim vezama - ističe Pavić te smatra da bi bilo korektno prema građanima koji plaćaju svoje račune da znaju kada se oslobodi koje radno mjesto i da se mogu ravnopravno natjecati, a ne da se zapošljava bez natječaja.

Sve je transparentno

S druge strane, direktorica Krakoma Katarina Posilović ističe kako su Vijeću dostavljena sva izvješća i analize koje je odobrila Skupština društva i koji su u skladu sa zakonskim propisima i mišljenjem Agencije za zaštitu osobnih podataka.

- Poslovanje svih društava Krakom grupe je transparentno, sva izvješća su objavljena na stranicama FINA-e i dostupna su svima zajedno sa revizorskim izvješćem, a također zainteresirane strane mogu u bilo kojem trenutku temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama tražiti uvid - kaže Posilović.

Što se tiče obveza po izdanim mjenicama i zadužnicama, one predstavljaju instrumente osiguranja Krakoma, Pekoma i Gradske plinare kao sredstvo osiguranja plaćanja po kreditu za financijsko restrukturiranje iz 2009. godine, koji je uzet da bi se namirile obveze prema dobavljačima koji su svakodnevno prijetili blokadama računa. Nijedna lipa nije stigla na žiro-račun Krakom, sve je proslijeđeno dobavljačima po dugovima iz ranijih razdoblja. Nadalje, izdane su zadužnice po svakom ugovoru o financijskom leasingu, kao i prilikom svakog sklopljenog ugovora za izvođenje radova na dobivenim javnim nadmetanjima - objašnjava direktorica te napominje kako poduzeća Krakom grupe posluju stabilno.

Što se tiče zapošljavanja, kaže kako je zaposleno troje djelatnika, i to u skladu s postojećim ugovorom o radu direktora.

- Jedino što Vijeću nije dostavljeno, i to zbog mišljenja Agencije za zaštitu osobnih podataka, su podaci o zaposlenicima, jer je traženo ime i prezime zaposlenika, godina rođenja, naselje stanovanja, datum prvog zaposlenja u poduzeću, radno mjesto na koje je zaposlen vrsta zaposlenja, stručna sprema i koeficijent - zaključuje K. Posilović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije