Božidar Gorup

Posljednji trag nestalog milijunaša vodi prema Beogradu

Božidar Gorup
Foto: Boris Ščitar/ Matija Topolovec/ PIXSELL
1/6
04.02.2015.
u 22:55

Obitelj kaže kako je na sličan način nestao 
i lani, kada je otišao na prvenstvo u Brazil

Isključeni mobitel tog 19. siječnja ostavio je u kuhinji obiteljske kuće u Tomaševcu pokraj Klanjca, mjestu u kojem je rođen i odrastao, a iz kojega je uspio stvoriti zavidno poslovno carstvo. Božidaru Gorupu (50) nije bio prvi put da je takvo što učinio pa njegova obitelj u početku nije željela ''dizati paniku''.

Uništile ga kiše i poplave

– Posao kakav on vodi, to je stres, stres i stres. I prije je nekoliko puta tako isključio mobitel i ispario na par dana. Zadnji put to je učinio kada je otišao na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazil pa smo zato i ovaj put mislili da je otišao na rukometno prvenstvo u Katar – govori Božidarov brat Damir Gorup. Dodaje kako su ga obitelj i suradnici zadnji put vidjeli 19. siječnja, kada je kod javnog bilježnika u Klanjcu potpisivao nekakve papire. Nakon toga vratio se kući skupocjenim BMW-om serije 6, koji i sada stoji parkiran u dvorištu njegove kuće. Kamo se zatim zaputio, nepoznanica je. Prema nekim informacijama, policiju je istraga dovela do Beograda. Iako u medijima, ali i među stanovnicima Klanjca, kruže mnoge priče o tome što se Gorupu moglo dogoditi, od toga da se ubio pa do toga da su njegovu otmicu naručili neki od poslovnih partnera, njegov brat ne isključuje ni jednu od opcija.

– On vam je povučen u sebe, nikome se nikada nije previše žalio, sve je pokušavao sam pregrmjeti. Do prošle godine je sve išlo dobro u poslu, a onda se dogodila katastrofa. Imamo više desetaka farmi po cijeloj Hrvatskoj, najviše po Slavoniji, koje su najprije kiša, a zatim i poplave oko Gunje potpuno uništile. Usto, sva ta poduzeća koja smo preuzeli po Hrvatskoj gotovo uopće nismo kontrolirali, pogotovo direktore, pa su mnogi krali gdje god su stigli – iskren je Damir Gorup.

Prošle su godine sve te farme premrežili videonadzorom kako bi mogli kontrolirati što se događa. Određeni ljudi u tim poduzećima zatim su ljudima koji su se bavili održavanjem videonadzora počeli nuditi i po nekoliko tisuća eura samo da kamere ugase na pola sata.

‘Sve se lomilo preko njega’

– Neki direktori napravili su milijune kuna gubitka, a i dalje su na direktorskim plaćama, bonusima... Pa oni moraju odgovarati za tvrtku na čijem su čelu, i ako rezultati nisu u redu, moraju otići. Međutim Božidar je imao tu dobru, predobru crtu i nije ih želio smjenjivati pa se na kraju sve lomilo preko njegovih leđa – ističe Damir Gorup.

Privatno je, kažu, Božidar Gorup volio sport, posebno boks koji je u mlađim danima i trenirao. Međutim, zbog zdravstvenih problema s takvim aktivnostima je prestao.

– Dobar je, pa kak ne bi bil, pa on je naš domaći. Znam ga otkad je klinac bil i kad niš nije imal, i tad je svima bil voljan pomoći, a kad se obogatil pogotovo. Pa ko god mu je došel doma za pomoć pitati, nikad ga nije odbil – govori njegov prvi susjed Stjepan Horvat.

Komentara 30

ZA
zagabria1
00:39 05.02.2015.

Tu je brat u pravu. Kod nas ima hrpa rukovoditelja i radnika koji jedva čekaju krivine, muljanje i da iskoriste firmu. To je i moje iskustvo. Ne možeš biti dobar prema njima jer te iskorištavaju na sve načine. Samo strogoća na ovom turobnom Balkanu pali. Sve one žalopojke radnika na svoje šefove možemo baciti u vodu. Treba ih držati pod potpunom kontrolom ako ne želiš da ti upropaste firmu. Nažalost je tako

DU
Deleted user
07:26 05.02.2015.

Kada je netko negativan nema mu pomoći. Lijepo je pisalo da su uzimali upropaštene firme i onda ih osposobljavali da rade. A tko ih je upropastio. Oni koji su bili na čelu i uže društvo oko njih, a kako see navodi u članku i sadašnja rukovodstva su usvojila tu lijepu naviku. U Hrvatskoj su valjda najnaivniji oni koji svojim znanjem i novcem pokrenu nekakav posao, pa ih onda sa svih strana deru, od države do zaposlenika. Ostala ta lijepa navika iz socijalizma, drpi gdje stigneš pa makar šaku čavala.

Avatar De.facto.de.jure
De.facto.de.jure
23:27 04.02.2015.

Nema sile koja se ne srusi kao sto nema zivota koji se ne gasi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije