PACIJENTA POSJETILI SUSJEDI

Zabilježena čak 22 nova slučaja: Postoji mogućnost da se Brač stavi u karantenu

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
08.05.2020.
u 15:02

Na otoku Braču u posljednja 24 sata zabilježen je velik broj novih slučajeva koronavirusa.

Posebna tema na današnjoj konferenciji za javnost Nacionalnog stožera civilne zaštite bila je situacija na otoku Braču, gdje su u posljednja 24 sata zabilježena čak 22 nova slučaja koronavirusa. Najavljena je i mogućnost da se otok stavi u karantenu. 

– S otoka Brača 22 su bolesnika – naveo je ministar zdravstva Vili Beroš i istaknuo kako nam to treba biti lekcija i kako se i dalje građani trebaju pridržavati socijalne distance i prati ruke. 

Situaciju je dodatno pojasnio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. 

– Tu se radi o pacijentu koji se vratio iz bolnice i kojeg su posjetili brojni susjedi, prijatelji i rođaci. Od 36 kontakata, zaraženo ih je 22 – kazao je Capak.

VIDEOKoliki razmak od drugih treba držati ako izađete trčati ili voziti bicikl?

Istaknuo je kako je malo potrebno da se situacija preokrene, a ministar Beroš objasnio je kako se cijela situacija na Braču mora pobliže istražiti jer je pacijent koji je pušten iz splitske bolnice i kojeg se smatra nultim pacijentom navodno bio testiran i navodno je test bio negativan. 

– Od doslovne je važnosti spriječiti virus. Da nije bilo toliko posjeta, ne bi bilo toliko kontakata. Treba se pridržavati tih mjera. Ako ih se ne budemo pridržavali, imat ćemo problema – smatra Beroš. 

– Potrebno je vidjeti na kojim sve mjestima postoje oboljeli i je li moguće prekinuti prijenos virusa. Ako zaključimo da će zatvaranje komunikacija među mjestima i s kopnom pridonijeti situaciji, to ćemo i napraviti – rekao je Krunoslav Capak. 

Božinović: Postoji mogućnost da zatvorimo Brač

Zbog povećanog broja oboljelih od koronavirusa na Braču postoji mogućnost da se taj otok zatvori, a da se ostatak zemlje otvori, poručio je u petak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

''Današnje povećanje oboljelih je vezano za dva lokaliteta, jedno je Brač, a drugo Osijek. U Osijeku se radi o poznatim kontaktima. Situacija na Braču je značajnija promjena u odnosu na dane prije", rekao je Božinović na konferenciji za novinare.

Nastavit ćemo s mjerama popuštanja, situacija na jednom otoku u ovom trenutku nije opredjeljujuća za ono što radimo na razini cijele države, istaknuo je Božinović i pritom ostavio mogućnost da se Brač ostavi zatvorenim, a da se ostatak zemlje otvori.

Božinović je izvijestio da u petak nije donesena nikakva nova odluka o e-propusnicama, ali niti neke druge epidemiološke odluke.

"Rekli smo da idemo u liberalizaciju i od toga ne odustajemo, 11. svibanj je naveden kao datum kada će se razmotriti e-propusnice. Ta odluka se, kao i ostale, temelji na općoj epidemiološkoj situaciji. Danas je doživljavamo drukčije, ali riječ je o pojedinačnim ispadima koji ne bi trebali utjecati na cijelu državu'', kazao je.

Govoreći o otvaranju mogućnosti da više ljudi prijeđe granicu Hrvatske, Božinović je naglasio da će se za to morati propisati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ''jer je to još uvijek epidemiološki izazovno''.

Božinović je ponovno poručio da se popuštanje epidemioloških mjera ne smije shvatiti kao opuštanje.

Komentara 6

LO
londonery12
19:06 08.05.2020.

...a taman smo se poveselili birtijama

JZ
jzadra17
19:03 08.05.2020.

Nema turističke sezone ,ja prvi nebi ljetovao kod takvih.

PL
plenkovacha36
19:31 08.05.2020.

Sindrom plemena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije