štetan ugovor

Potvrđena optužnica protiv Čehoka i Ptičeka u aferi "Mercator"

ptiček, čehok
Marko Jurinec/Pixsell
30.01.2013.
u 12:45

Varaždin je Parkovima dao vrijedno zemljište koje su prodali Slovencima, a dobio šumu koja mu također pripada!

Optužno vijeće Općinskog suda u Koprivnici u cijelosti je potvrdilo optužnicu vezanu uz aferu “Mercator” protiv Ivana Čehoka, bivšeg gradonačelnika Varaždina i Miljenka Ptičeka, bivšeg direktora gradskog komunalca Parkovi.

Sumnja se da je Čehok 2006. godine s Ptičekom sklopio štetan ugovor o zamjeni nekretnina kojim je Grad Varaždin oštećen za 4,46 milijuna kuna. Grad je tada, na traženje Miljenka Ptičeka, Parkovima predao vrijedno zemljište u blizini centra Varaždina, koje su Parkovi potom puno skuplje prodali za izgradnju Mercator centra. Parkovi pak su, u toj zamjeni, Gradu predali zemljište u šumi “Jelačićki”.

No sporno je to što to zemljište u biti nije ni pripadalo Parkovima, nego je i ono bilo, tj. “postajalo” je gradsko. Naime, optuženi su da su ugovor potpisali iako su znali da se “Jelačićka” nalazi unutar granica Grada i unutar zone obuhvaćene Generalnim urbanističkim planom te da je Grad u posjedu nekretnina na osnovu sporazuma iz 1994. godine pa po tome Parkovi na tim nekretninama niti ne mogu steći pravo vlasništva. Parkovi su bili samo nositelj prava korištenja Jelačićke te su se ugovorom s Čehokom, tj. Gradom, odrekli “zakonskog prava unošenja u temeljni kapital društva i stjecanja vlasništva na nekretnini”.

- Grad Varaždin bi se i bez sklapanja predmetnog Ugovora i bez ispunjenja ikakvih drugih obveza upisao kao vlasnik predmetne nekretnine - stoji u prvotnoj optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici. Čehok je za taj posao dobio suglasnost nekadašnjeg Gradskog poglavarstva, no nije im predočio da je još 24. siječnja 2006., Grad Varaždin podnio Općinskom sudu u Varaždinu prijedlog za otpis te nekretnine i uknjižbe prava vlasništva na Grad Varaždin.

- Okrivljeni je znao da trgovačko društvo nikada nije bilo vlasnik predmetne nekretnine već da je njen vlasnik Grad Varaždin, te je tom prijedlogu bilo priloženo i očitovanje trgovačkog društva iz prosinca 2005. potpisano od M. P. kojim se potvrđuje da ta nekretnina nije procijenjena te nije ušla u proces pretvorbe - objavilo je odvjetništvo.

Nakon odluke Optužnog vijeća koprivničkog suda i formiranja spis će “zapasti” osobno Lidiju Vuljak, predsjednicu suda, koja će potom zakazati ročište. Inače, optužnica je, nakon odbijenice, prihvaćena nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici provelo građevinsko-financijsko vještačenje.

>>Potvrđena optužnica protiv Čehoka zbog pogodovanja Patafti

Komentara 2

Avatar Svećenik
Svećenik
20:11 30.01.2013.

Moralna vertikala

GO
gorusevnjak
09:30 31.01.2013.

a bas su ove komunjare i hns-ovci navalili na Cehoka,uskoro ce ga tuzit i zbog blata na cipelama.ko malo bolje poznaje prilike u varazdinu,zna i neke druge stvari.pogledajte malo gdje je dosao i kako stoji varazdin naspram vecini drugih gradova u hrv.pogledajte br.nezaposlenih,i sl.a sve se to napravilo za vrijeme Cehoka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije