Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TELEVIZIJA

Povijest američkih sučeljavanja pred kamerama od Nixona i Kennedyja do Obame i McCaina

11.11.2008.
u 10:13

Američka financijska kriza i Bushovo dramatično obraćanje narodu nakratko su ugrozili održavanje prve od četiri televizijske debate između američkih predsjedničkih kandidata, republikanca Johna McCaina i demokrata Baracka Obame, koja bi se trebala održati ovaj petak na Sveučilištu Mississippi. McCain je iznenadio sve političke dužnosnike rekavši da prekida kampanju kako bi se vratio u Washington i pomogao u rješavanju financijske krize. Predložio je da se televizijsko sučeljavanje odgodi za 2. listopada.

Kamera "voli" Obamu
Naravno, ovaj politički blef nije prošao u Obaminu stožeru koji je odbio "velikodušnu" ponudu i bacio novu rukavicu izazova senatoru iz Arizone jer, da parafraziramo Stonese, "vrijeme je na njegovoj strani". No, ako malo dublje pogledamo u povijest američkih TV sučeljavanja, jasno je zbog čega McCain strahuje. Mlađi, elokventniji, šarmantniji Barack Obama, kojeg kamera voli, u prilici je na TV debatama "razmontirati" 72-godišnjega republikanskog kandidata i napraviti nedostižnu razliku. Mnogo puta su Obami tepali da je novi J.F.K., a upravo je jedan od najpopularnijh američkih predsjednika svoj politički uzlet u predsjedničkoj kampanji dobio zahvaljujući pobjedi na TV debati protiv Nixona.

Nixon prvi gubitnik
Bilo je to 1960. godine kada je odražna prva TV debata američkih predsjednika. Televizija je bila novi medij i upravo je izlazila iz "povoja", a smatralo se da još nema snagu radija ili novina. Međutim, upravo je sjajni mladenački izgled i njegova elokventnost Kennedyju donijela veliku popularnost u televizijskom sučeljavanju. Vječno namrgođeni Nixon nije se dobro pripremio za kamere, djelovao je kao da mu je loše, bio je prahlađen i stalno se znojio, pa mu je američka javnost okrenula palac dolje. Upravo na krilima te debate demokrat Kennedy je i pobijedio.

Sjajni glumac Reagan
Zato se pravim znalcem pred kamerama pokazao republikanac Ronald Reagan, što naravno nije čudno kad se zna da je bivši guverner Kalifornije bio glumac. Opuštenost pred kamerama iskoristio je protiv Cartera 1980. godine, kao i 1984. godine kad se našao u debati s Walterom Mondalom koji je od njega bio mlađi čak deset godina. Reagan, koji je onda imao 73. godine, u jednom trenutku je istaknuo da ne želi da godine postanu tema ove izborne kampanje, te da se ne želi, iz političkih razloga, okoristiti mladošću i neiskustvom svog protivnika.

Sjajna autoironična opaska Ronalda Reagana oduševila je birače, publika se nije prestajala smijati, a demokarat Mondale poslije je često znao isticati da je u tom trenutku bio svjestan da je izgubio izbore.

Sat koji je "otkucao" Bushu
U novije vrijeme, sve se više pazi ne samo što se govori, nego i kako se ponaša tijekom TV sučeljavanja. Prije 16 godina gledatelji su primijetili kako aktualni predsjednik George W. Bush za vrijeme debate stalno pogledava na sat kao da mu je dosadno. Rezultati su dobro poznati. Izgubio je izbore, a u Bijelu kuću stigao je demokrat Bill Clinton.

Osam godina poslije Al Gore stalno je uzdisao, pokazujući nestrpljenje zbog nekih odgovora sadašnjeg predsjednika Busha. Teško je reći je li zbog toga izgubio izbore, jer sad vjerojatno uzdišu Amerikanci kad vide tko im je osam godina vodio državu, ali taj podatak samo pokazuje koliko su važne pojedinosti koje pred kamerama razotkrivaju predsjedničke kandidate.

Majka svih debata
Međutim, ostala je jedna TV debata koja je poput one prve 1960. godine s Kennedyjem i Nixonom ušla, kako bi to rekli sportski novinari, u anale. Riječ je o potpredsjedničkom sučeljavanju iz 1988. godine između demokratskog kandidata senatora Lloyda Benstona i republikanskog kandidata senatora Dan Quaylea.

D.Quayle:
- Ja u Kongresu imam iskustva koliko ga je imao i J.F.K kad je bio kandidat za predsjednika.
L. Bentsen:
- Senatore, ja sam služio vojsku s Kennedyjem. Ja ga poznajem, on je bio moj prijatelj. Senatore, Vi jednostavno niste J.F.K.
D.Quayle:
To je zaista bilo nepotrebno.

Naravno, Quayle koji je mislio da je Murphy Brown prava novinarka, a da se u Latinskoj Americi govori latinskim jezikom izgubio je debatu, ali je izabran za potpredsjednika u mandatu Busha starijeg.

Duga povijest američkih televizijskih sučeljavanja najbolje upozorava i Obamu i McCaina koliko oprezni moraju biti. I najmanja greška može u vjetar baciti mjesece kampanje. McCainov blef s pokušajem odgode nije uspio. Sve je spremno za još jedno povijesno sučeljavanje ispred svjetskog auditorija. Neka igre započnu!


Fordov loš zemljopis

Veliki propust u TV sučeljavanjima dogodio se 1976. godine kada su "koplja" ukrstili aktualni predjednik Gerald Ford koji je zamijenio Nixona, nakon što ga je Watergate stajao mandata, i demokrat Jimmy Carter. Ford je dobro kotirao dok nije izjavio da ne postoji sovjetska dominacija nad istočnom Europom. Hladnim ratom preplašeni Amerikanci nisu mogli glasovati za osobu koja očigledno nije svladala osnove zemljopisa, a o geopolitici da i ne govorimo. Ford je otišao u mirovinu, pobjedu je odnio demokarat Carter koji se poslije također nije proslavio nekim svojim izjavama, ali o tome nekom drugom prilikom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije