Davor Ivo Stier:

'Zašto bi zastupnik HDZ-a u Saboru imao manje slobode nego u EP-u'

Davor Ivo Stier
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.03.2018.
u 10:50

"To je dio širine koju HDZ ima zbog povijesti, zbog toga kako je stvoren"

Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier ponovio je da će glasovati protiv ratifikacije Istanbulske konvencije ustvrdivši kako ne vidi razlog zašto bi zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru imao manje slobode od zastupnika u Europskom parlamentu. Različita mišljenja, dodaje, neće podijeliti HDZ, već će doprinijeti pluralizmu stranke.

- Moji su stavovi vrlo jasni, ja sam objasnio da se svi moramo založiti za borbu protiv nasilja nad ženama, mi kršćanski demokrati to činimo na način da tražimo formulacije koje su u skladu s prirodnim zakonom, zato ne možemo podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije, ali možemo i moramo podržati borbu protiv nasilja nad ženama. Naravno, ima tu i liberala, socijalista koji imaju drugi svjetonazor, koji su također za borbu protiv nasilja nad ženama, ali podržavaju Istanbulsku konvenciju. Ima kršćanskih demokrata u HDZ-u, ali i izvan HDZ-a, i liberala također ima u HDZ-u, jer je HDZ široka stranka. Trebamo s međusobnim uvažavanjem voditi ovu raspravu, kao zastupnik u Europskom parlamentu sudjelovao sam u ovoj raspravi unutar naše delegacije hrvatskih zastupnika u Europskoj pučkoj stranci i tada je bilo jasno da ima različitih stavova, ali svakome je omogućeno da glasa po svojoj savjesti. Tako sam i ja tada glasovao, protiv onih amandmana koji su tražili ratifikaciju Istanbulske konvencije. Ne vidim razloga zašto bi zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru imao manje slobode od zastupnika u Europskom parlamentu, prema tome, mislim da je potrebno da svatko glasuje po svojoj savjesti, ja ću to učiniti, mislim da je to inače dobro za razvoj hrvatske demokracije – kazao je Stier. Očekuje, dodaje, da će se na Klubu zastupnika HDZ-a raspravljati o činjenici da se vrh stranke ne očituje o želji pojedinaca iz stranke da glasuju po vlastitoj savjesti.

- Nije to nikakva novina, mi smo to već imali u Klubu zastupnika HDZ-a, tada HDZ-a i HSS-a jer je Marijana Petir bila dio tog kluba, i svatko je mogao glasovati po svojoj savjesti i mislim da je isti model apsolutno primjenjiv i u Hrvatskom saboru. Ova tema je tema koja s obzirom na svoj svjetonazorski karakter dijeli hrvatske građane, pa se to može dogoditi i u HDZ-u među članovima, ali i u drugim političkim strankama i snagama. Zato treba ovdje govoriti s uvažavanjem, ja sam u onom pismu namijenjenom članovima predsjedništva naglasio da ima vrhunskih intelektualaca koji imaju argumente protiv ratifikacije, kao što ima vrhunskih intelektualaca koji imaju svoju argumentaciju za ratifikaciju Istanbulske konvencije – kaže Stier. U stranci, nastavlja, ne očekuje nikakve razdore, a posebno je bitno, naglašava, da sačuvaju prostor pluralizma unutarstranačke demokracije.

- Bitno je da unutar HDZ-a postoji jedna kršćansko-demokratska dimenzija, to je bitno i za HDZ i za kršćansku demokraciju jer kršćanski demokrati se u ovom pitanju doista razlikuju od liberala i socijalista, ali su privrženi vrijednostima zapadne demokracije. Ako maknete ili marginalizirate kršćanske demokrate iz jedne jake stranke kao što je HDZ, druge će političke snage preuzeti te zastave kršćanstva i druge identitetske zastave, ali vjerojatno neće biti tako privrženi vrijednostima zapadne demokracije. Tu je problem, ja mislim da je tu specifična uloga kršćanskih demokrata, mi branimo te identitetske zastave, ali u okviru jednog pluralističkog društva, uvažavanja svih vrijednosti zapadnih demokracija – objašnjava Stier.

Davor Ivo Stier
1/25

Naglašava da kršćanski demokrati u HDZ-u nisu klerikalci.

- Oni poznaju kršćansku doktrinu i ona ih vodi u realizaciju konkretnih politika. Dijalog s Crkvom je uvijek dobar i poželjan, mi smo kao HDZ, pa i u okviru EPP-a, ako se sjećate, u Zagrebu organizirali dijalog ne samo s katoličkom crkvom nego i s drugim vjerskim zajednicama. Tako da je dijalog uvijek dobar i poželjan, što se tiče konkretnih političkih formulacija, svatko ima svoju savjest, mi apsolutno poštujemo poziciju Hrvatske biskupske konferencije, ali i Svete stolice, no važno je da mi sami definiramo naše političke platforme, to ćemo učiniti tako što znamo što je društveni nauk Crkve, što je kršćanska doktrina – kaže Stier.

Upitan podržava li najavljene prosvjede protiv ratifikacije, kao i inicijativu za referendum, Stier odgovara kako je tek došao iz Argentine pa nije upoznat s detaljima.

- Mislim da je legitimno da se građani po ovom pitanju izjasne, a moj stav je tu vrlo jasan, ja sam za borbu protiv nasilja nad ženama, no ne mogu podržati ratifikaciju. Smireno i staloženo treba iznijeti sve argumente, ja sam to napravio, i mislim da bi bilo dobro da svi građani na pluralistički način mogu izraziti svoje mišljenje. Apsolutno mislim da je dobro da svi mogu izraziti svoja stajališta, a Ustav garantira takvu slobodu koju ja podržavam – naglašava Stier. Nije, dodaje, još vidio popratni dokument koji Vlada priprema uz istanbulsku konvenciju.

Pojasnio je i što za njega znači prirodni zakon.

- Definicije prirodnog zakona su poznate, naravni zakoni ili naravni poredak, poštivanje bioloških činjenica, u pismu koje sam poslao kolegama sam naveo da nije problem da se negdje koristi riječ rod, to je hrvatska riječ koja je nastala puno prije ove konvencije, pitanje je kad se značenje nekih riječi stavlja različito ili čak u kontradikciji s biološkim činjenicama. Naravno, postoji i škola mišljenja koja ne priznaje prirodni zakon, no klasični način razmišljanja koje je kršćanstvo prihvatilo, pa i kršćanski demokrati na taj način razmišljaju smatraju da zakoni koje donosimo u parlamentima moraju biti u skladu s prirodnim zakonima – objasnio je Stier.

Novinare je zanimalo i je li predsjednik stranke znao da on putuje u Argentinu.

- Ja sam tamo otišao na poziv predsjednice RH, i naravno da bih mogao ići kao dio izaslanstva sam tražio dozvolu predsjednika Kluba zastupnika, ali i predsjednika Sabora koji je glavni tajnik stranke, oni su mi potpisali, i dogovorili smo se da neću biti tamo tijekom cijele turneje jer danas imamo glasovanje u Saboru pa sam se vratio ranije. To su ljudi s kojima sam ja komunicirao, što je institucionalan način na koji se priprema ovakav posjet – odgovara Stier.

Na pitanje očekuje li kakve sankcije jer kao politički tajnik zapravo ide protiv odluke vodstva stranke, Stier odgovara da ne vidi razlog za to.

- Ne vidim razloga da HDZ i dalje ne bude jedna inkluzivna politička stranka koja njeguje i tu širinu koja postoji u stranci i za koju mislim da je pozitivna za HDZ – zaključio je Stier. 

U Tuđmanovo doba HDZ je stalno padao, a onda se ukazao Sanader:

Davor Ivo Stier
1/10

Komentara 25

SF
Sv Franjo
11:09 16.03.2018.

Glas za sotonističku konvenciju jest karta za pakao.Tko voli patnju u vječnosti nek ide.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
10:59 16.03.2018.

Soroš ,Babe ,Radojka Borić,HDZ ,SDP ,SDSS na jednoj strani HR narod i Papa na drugoj strani .

DO
domxerex
11:31 16.03.2018.

Dolje Plenković. Istambuska konvencija je otvorena vrata državne riznice za razne sorošijeve civilne udruge koje tobože brane neka i nečija prava. Zato i je tolika povika jer je riječ o veilok novcu i novcu u budućnosti. Oni se bore za novce a ne za zaštitu žena. Konvenciju se može ratificirati ali uz potpunu ogradu prema tajnoj organizaciji GRAVEO i njihovom nadzoru finanfcija u državi. Ptam ih kada se bore za zaštitu prava žena gdje su bili kada je Pukanić trpao svoju potpuno zdravu ženu u ludaru. Bili su uz Pukanića jer im je trebao Jutarnji list. Gdje su bili kada su u riječkoj ludari 5 godina liječili djevojsku od lezbijstva. Zašto niti jednom nisu digli glas protiv srbijanso-četničkog silovanja žena u Vukovaru i Bosni. Bili su uz te "antifašiste" koji su silovali i po ulicama Zagreba vikale da nedaju sinove u rat. Kasnije su vikale da ne daju sinove u HV jer će ih tamo silovati. Sve je to ista ekipa koja hoće novce iz proračuna jer nisu navikli raditi nego samo otimati. Neka kaži što je njihova diva Teršelićka poručila silovanim Vukovarkama. Rekala je da nisu one jedine silovane, bilo je i nekoliko srpkinja koje su silovali vojnici HV-a i neka se solidariziraju uz njih. Ti vojsnici su osuđeni ali oni za silovanja u Vukovaru nisu. Neka kažu što je prosrala tim istim silovanim vukovarkama njihova princeza Vesna Pusić. Neka se solidariziraju sa LGBT zajednicom pa neka idu podržati gay paradu. To je to što oni nude, nama krivnja i patnja a njima novci. KOMUNISTI!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije