provodi se istraga

Poznata poduzetnica osumnjičena za malverzacije teške 11,5 milijuna kuna?

Zagreb: Dolazak privedenih brata i sestre Šegota u zgradu USKOK-a
Tomislav Miletic/PIXSELL
30.12.2021.
u 15:57

Okrivljena 77-godišnjakinja si je kao osnivačica dviju ustanova u Varaždinu od početka 2010. do kraja 2018. godine isplaćivala naknade za rad kao predsjednici upravnih vijeća, kao i članicama upravnih vijeća, iako te ustanove zapravo nisu raspolagale novcem za te isplate.

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 77-godišnjakinje zbog osnovane sumnje na počinjenje tri kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Riječ je navodno o poznatoj varaždinskoj poduzetnici Dubravki L. koja je, uz ostalo, vodila i ustanove za skrb o starijim osobama. Okrivljena 77-godišnjakinja si je kao osnivačica dviju ustanova u Varaždinu od početka 2010. do kraja 2018. godine isplaćivala naknade za rad kao predsjednici upravnih vijeća, kao i članicama upravnih vijeća, iako te ustanove zapravo nisu raspolagale novcem za te isplate.

Naknade si je zato isplaćivala iz sredstava koja su se ustanovama uplaćivala iz državnog proračuna na temelju ugovora o smještaju korisnika. Ta su sredstva bila strogo namjenska. U DORH-u navode da si je isplaćivala naknade za rad u iznosima i do 133.000 kuna mjesečno, a članicama upravnih vijeća u iznosima do 15.000 kuna mjesečno, čime je sebi i drugima pribavila protupravnu imovinsku korist veću od 11.000.000 kuna. 

Tijekom 2010. i 2011. godine kao osnivačica i predsjednica upravnog vijeća treće ustanove nezakonito si je isplatila i dobit ostvarenu radom ustanove u iznosu od oko 520.000 kuna. Prema odredbama Zakona o ustanovama, dobit ustanove smije se koristiti isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti te ustanove.

Komentara 1

JM
Jmjm
07:12 01.01.2022.

Ma tko je babi 77g dozvolio da radi,osniva neke ustanove vec da cuva unuke .To joj je netko od mocnika omogucio jer je necija punica,baba ili neznam tko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije