'sređivao' prekršaje

Prasetinu na fešti jeli svi policajci 
pa to nije mito

mm
Davor Javorović/Pixsell
12.09.2013.
u 20:00

Stav je suda kako optuženi meso nije zadržao za sebe, pojedeno je na fešti PP Dalj

Bivši načelnik PP Dalj pokraj Osijeka “oprostio” je svome rođaku Krešimiru Saku dva prometna prekršaja u ljeto 2011. Dva mjeseca zatim Marinović je nazvao Saka. Trebalo je osigurati meso za policijsku feštu. Rođak je isporučio dva praseta i 15 kilograma junetine. Prasci su završili na ražnju, a njima su se počastili daljski policajci i kolege im iz Srbije na veselici. Na godinu dana zatvora Marinović je osuđen u siječnju na osječkom sudu zbog, među ostalim, primanja praščića za mito. Vrhovni je sud pak nedavno ukinuo tu presudu jer smatra da praščići – nisu mito.

Pijan slupao kombi

Ukratko, načelnik praščiće nije zadržao za sebe, već su ih, navodi ovaj sud, pojeli policajci iz Dalja i Bača.

– Pripali su policijskoj postaji, a ne optuženiku pa se od njega nije mogla ni oduzeti imovinska korist. Mito se prima za sebe – objašnjava Vrhovni sud. Načelnik ih nije, nastavlja se, ni preuzeo sam, već je poslao drugog policajca. Sak se na suđenju branio da je meso bilo “čista donacija za feštu”. Svinjetinu je i prije, tvrdio je, donirao postaji. Marinović se pak pravdao da je Saku “riješio” prekršaje jer mu je rođak i prijatelj, a ne zbog mita. Uzeo je to u obzir i viši sud. Ističe se i da su oprošteni prekršaji počinjeni u lipnju i kolovozu, a tek koncem listopada prasci su stigli u PP Dalj.

– Ako u trenutku počinjenja kaznenog djela nije bilo govora ni o kakvom mitu niti ga je optuženik mogao očekivati, ne može se raditi o primanju mita, već samo o zlouporabi položaja i ovlasti – navodi se.

A kao u filmskom scenariju izgledala je primopredaja “mesne pošiljke”. Po prasce je načelnik poslao kolegu Željka Sadleka službenim kombijem. No Sadlek je, čulo se na snimkama, navodno bio pijan pa se najprije putem izgubio, a poslije je policijskim kombijem udario Sakov terenac BMW. – Gdje si našao ovoga? Namazan je k’o avion! Ide parkirati i ogrebe mi branik – ljutito je Sak nazvao Marinovića.

– Ubit ću se, majke mi! Reci mu neka mi se javi i riješi to jer ću ga poslati na stegu, pun mi ga je k... – odgovara mu Marinović sipajući psovke. Ophodnja ga je presrela i preuzela meso.

Sporan i servis za auto

S Marinovićem je u siječnju osuđen i đakovački policajac Ivica Lasić, i to na šest mjeseci zatvora, ali uvjetno na tri godine, zbog zlouporabe položaja. Načelnik ga je, tereti se, zamolio da “sredi” prekršaj vozaču Anti Jakovčiću. Marinović je, po optužnici, kao mito dobio jeftiniji servis za auto. Vrhovnom je sudu i to upitno. Prekršaj je stopiran ujutro, a tek je navečer, objašnjava se, Jakovčevićev otac Ante nazvao načelnika, zahvalio mu “za ono” i pitao “kad će biti servis na autu”. Sudit će se ponovno i Lasiću.

>> Načelnik oprostio prebrzu vožnju pa zauzvrat dobio dva praseta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije