Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatsku je prošle godine napustilo čak 147 liječnika

Pučka pravobraniteljica: Građani nam se najviše tuže na sustav zdravstva

storyeditor/2024-06-27/PXL_020623_100441238.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
27.06.2024.
u 19:02

Tena Šimonović Einwalter pojasnila je kako im se građani sve više obraćaju zbog prava vezanih uz zdravstvenu zaštitu i zdravstveno osiguranje

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorila je u četvrtak da su prošle godine najviše pritužbi zaprimili iz područja zdravstva istaknuvši da im se građani najviše žale kad je riječ o pravima vezanim uz zdravlje, zdravstvenu zaštitu i zdravstveno osiguranje.  – Područje zdravstva područje je broj jedan po zaprimljenim pritužbama u protekloj godini. Nije to prva godina da je bilo tako – rekla je Šimonović Einwalter tijekom rasprave o njezinu prijedlogu da joj se za zamjenicu imenuje Sedina Dubravčić.

Pojasnila je kako im se građani sve više obraćaju zbog prava vezanih uz zdravlje, zdravstvenu zaštitu, ali i zdravstveno osiguranje. Time je odgovorila SDP-ovoj Martini Vlašić Iljkić koja je upozorila kako iz godine u godinu najviše prijava pučkoj pravobraniteljici dolazi iz područja zdravstva jer, među ostalim, nedostaje timova primarne zdravstvene zaštite, a najviše ih nedostaje u obiteljskoj medicini. Hrvatsku je prošle godine napustilo 147 liječnika.

Zastupnici su podržali da se Dubravčić imenuje zamjenicom pučke pravobraniteljice, pri čemu su oporbeni upozoravali da godišnja izvješća o radu pravobraniteljice redovno kasne u raspravu u Hrvatskom saboru. Gordan Bosanac (Klub Možemo) upozorio je kako se još uvijek u parlamentu čeka rasprava o izvješćima pučke pravobraniteljice za 2022. i 2023. godinu te je pozvao predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da ona što prije dođu na raspravu. Jandroković je pojasnio kako je rasprava o izvješću za 2022. trebala biti provedena, ali taj tjedan zbog svojih obaveza nije mogla sudjelovati pučka pravobraniteljica. Usto, za izvješće za prošlu godinu još nije dobio mišljenje Vlade.

POVEZANI ČLANCI:

– Očekujem da će se vrlo skoro mišljenje za 2023. naći u Hrvatskom saboru i provest ćemo onda objedinjenu raspravu za 2022. i 2023. godinu za sve pravobranitelje te ostala izvješća koja moramo raspraviti – poručio je. Naveo je kako bi htio sve to razriješiti do kraja ovoga saborskog zasjedanja ili početkom idućeg. Sedina Dubravčić pravnica je sa 16 godina radnog iskustva te je trenutačno savjetnica pučke pravobraniteljice u Službi za zaštitu prijavitelja nepravilnosti.

>> FOTOGALERIJA Izbacite ih: Ove stvari vrlo vjerojatno držite predugo u smočnici

storyeditor/2024-06-27/PXL_020623_100441238.jpg
1/9

Komentara 1

Avatar mrIvan
mrIvan
07:32 30.06.2024.

Kako da vjerujem pravobraniteljici da će se založiti za običnog čovjek ako ne dolazi u Sabor braniti svoje izvješće jer "ima drugih obveza"? U normalnoj, uređenoj demokraciji to je razlog za smjenu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije