Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEŠAN ULOV TALIJANSKIH KARABINJERA

Preko interneta kupovali lažni novac, nađena tiskara i 100.000 krivotvorenih eura

Krivotvorenje novca
Foto: Europol
1/4
12.06.2024.
u 08:10

Istražitelji su se za ovaj slučaj zainteresirali nakon dojava da su se u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Luksemburgu i Španjolskoj pojavile krivotvorene novčanice

Uhićenje krivotvoritelja te razotkrivanje njegove vrlo sofisticirane radionice za krivotvorenje novca rezultat su akcije koje su uz pomoć Europola proveli talijanski karabinjeri u Lecceu. U raciji je zaplijenjeno više od 100.000 eura krivotvorenih novčanica i preko 10.000 u kriptovalutama. Prije no što je razotkrivena ta radionica lažnih novčanica u  Italiji i Francuskoj uhićeni su i kupci velikog broja krivotvorenih novčanica.

Inače, istraga koju je koordinirao Europol počela je u veljači 2024. kada su se istražitelji nakon uhićenja dvije osobe zainteresirali za kriminalnu skupinu koja je djelovala u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Luksemburgu i Španjolskoj. Sumnja se da su krivotvorili velike količine novčanica eura. Radilo se o odličnim krivotvorinama koje su zatim prodavali preko aplikacije za slanje kriptiranih poruka. 

Karabinjeri su u raciji zaplijenili i tiskaru u kojoj su se krivotvorile novčanice eura u apoenima od pet, 10, 20 i 50 eura. U tiskari su nađeni i alat i materijali koji su se koristili pri krivotvorenju vrlo sofisticiranih krivotvorina. Zaplijenjeni su i strojevi za tiskanje krivotvorenih novčanica, sirovine potrebne da se naprave krivotvorene novčanice, zaštitna obilježja....

Analiza Europske središnje banke pokazala je da su krivotvoreni zaštitni elementi na novčanicama, poput holograma, bili visoke kvalitete. Zaplijenjeni su i elektronički uređaji prodavača, a razotkrivena je i blokirana online stranica koja se koristila za oglašavanje i prodaju lažnih novčanica.

Istražitelji su se za ovaj slučaj zainteresirali nakon dojava da su se u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Luksemburgu i Španjolskoj pojavile krivotvorene novčanice. Istražujući te dojave, istražitelji su otkrili najmanje 170 slučajeva u kojima su kupci mogli naručiti krivotvorene novčanice eura različitih apoena putem namjenskog komunikacijskog kanala. Nakon što bi narudžaba bila zaprimljena, kupac bi plaćao u kriptovalutama, a poštom su se slali lažni računi.

VIDEO Požar buknuo u dvorištu obiteljske kuće i zahvatio automobile

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije