Statut grada ostaje

Premalo im 13 ruku - koalicija nije uspjela "izbrisati" ćirilicu

statut
Branimir Bradarić
23.03.2010.
u 23:50

Očekuje se da će SDP sa svojih 13 vijećnika, uz troje iz SDSS-a koji su do sada podržavali HDZ i HSP dr. A. Starčević, preuzeti vlast u Gradskom vijeću

Trinaest ruku vijećnika HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević nije bilo dovoljno za rušenje članka 61. Statuta grada, koji pripadnicima srpske nacionalne manjine omogućava korištenje ćirilice i srpskoga pisma u službenoj komunikaciji u Vukovaru.

"Negativne konotacije"

Protiv promjene glasovala su tri vijećnika SDSS-a, ali je, neočekivano, presudio SDP, čiji su vijećnici prije glasovanja napustili gradsku vijećnicu.

– SDP ne želi sudjelovati u raspravi o ovoj točki, s obzirom na to da smo pri promjeni Statuta imali niz primjedbi, od kojih niti jedna nije uvažena. Statut su izglasovali HDZ i HSP dr. Ante Starčević, pa neka ga sada oni i mijenjaju – rekao je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Goran Bošnjak, objašnjavajući razloge napuštanja sjednice.

– Uvijek se mogu poslužiti Prijedlogom statuta koji je izradio SDP, a koji je na kvalitetan način riješio mnoga pitanja i u kojem nema potrebe za promjenom spornoga članka, jer on to i ne predviđa – dodao je Bošnjak.

Vijećnici SDSS-a očekivano su bili protiv prijedloga izmjene, navodeći da se radi o kvalitetnom rješenju.

– Želim zahvaliti HDZ-u i HSP-u dr. Ante Starčević, koji su prije šest mjeseci imali razumijevanja za potrebe srpske nacionalne manjine. Treba znati i da su prilikom izglasavanja svi bili upoznati o tome što ta izmjena znači te da nitko nije bio prevaren – rekao je predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a Srđan Milaković.

Predsjednica Gradskog vijeća Zdenka Buljan kazala je da su koalicijski partneri HDZ i HSP dr. A. Starčević krenuli u izmjenu Statuta poslije negativnih konotacija koje su se pojavile u javnosti.

Nova većina?

- Statut se dvojako tumači, ali treba znati da on nikako ne daje pravo pripadnicima srpske nacionalne manjine da ćirilicu i srpski jezik koriste u službenoj upotrebi – rekla je Buljan.

Zbližavanje SDSS-a i SDP-a otvara i pitanje većine u GV-u. Zahvaljujući glasovima triju vijećnika SDSS-a, u njemu je dosad većinu imala koalicija HDZ - HSP dr. A. Starčević. Međutim, očekuje se da će SDP sa svojih 13 vijećnika, uz tri ruke SDSS-a, ubrzo preuzeti Gradsko vijeće.

Ključne riječi

Komentara 24

OB
-obrisani-
08:43 24.03.2010.

Što je pomela, pomela je. Sad se očekuje da vetar duva u suprotnom smeru.

OB
-obrisani-
08:54 24.03.2010.

kurcula ---to što ti očekuješ da duva-- možeš sanjati kao i što ste sanjali, poslije toga ste cvilili

CE
cericzel
00:08 24.03.2010.

SDP bi bio i pošten i je be n. Ne ide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije