28. JESENSKI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM

Premijer Plenković otvorio poznati poljoprivredni sajam u Gudovcu

Svečano otvorenje 28. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/11
03.09.2021.
u 13:49

Sajam će trajati do nedjelje i svi koji nemaju COVID potvrdu mogu se testirati besplatno na ulazu

Jutros je otvoren 28. međunarodni sajam poljoprivrede, gospodarstva i obrtništva u Gudovcu kraj Bjelovara i to nakon što se dvije godine nije održavao. Prvi put od kada se sajam održava otvorio ga je predsjednik hrvatske vlade, premijer Andrej Plenković u društvu ministrice poljoprivrede Marije Vučković, župana bjelovarsko-bilogorske županije Marka Marušića, gradonačelnika Grada Bjelovara Darija Hrebaka i predstavnika hrvatskog sabora Mire Totgergelija.

Direktor Sajma Zlatko Salaj rekao je s kojim su se sve teškoćama susretali organizatori priredbe, ali i činjenicu da je oko 300 izlagača na sajmu iz šest zemalja. Posebne teškoće predstavlja pandemijsko vrijeme i ograničen ulazak posjetiteljima. Svatko tko nije potvrdu o cijepljenju ili preboljenju morao je na test. O važnosti poljoprivrede i ovoga sajma govorio je premijer Plenković ujedno kazavši na koje je sve načine Vlada pomogla poljoprivredi.

- Veliko zadovoljstvo mi je sudjelovati na otvorenju Međunarodnog jesenskog bjelovarskog sajma koji već 28 godina okuplja poljoprivrednike, najuspješnije hrvatske izlagače kao i poduzetnike iz susjednih zemalja. Poljoprivreda ima stratešku važnost za ovaj poljoprivredni kraj, ali i za cijelu Hrvatsku jer o njoj ovisi kvaliteta naše hrane. Osim što je važna gospodarska djelatnost poljoprivreda je vezana i za naš nacionalni identitet jer izražava našu pripadnost i vezanost zemlji, kako u Lijepoj našoj kažu dok nam njive sunce grije – kazao je premijer Plenković.

Vlada je, kaže, poljoprivredu prepoznala kao iznimno bitnu granu za razvitak Hrvatske, osobito za prehrambenu samodostatnost što je vrlo važno. Uz to, aktualna pandemija dodatno je naglasila važnost razvoja ruralnih krajeva bez kojih nema ni održivosti gradova ma koliko tehnološki bili napredni, a dugoročno ni demografske revitalizacije Hrvatske jer nema pametnih gradova bez hrane i stanovnika. Zato, tvrdi, hrvatsko selo danas drži ključ budućnosti Hrvatske, stoga je jedan od glavnih ciljeva vlade RH da održi kvalitetnu i konkurentnu poljoprivredu, istaknuo je, između ostalog, premijer Plenković te istaknuo brojne napore vlade koji omogućuju bolje i lakše funkcioniranje poljoprivrede. Prisutnima se obratio I župan Marušić u ime Županije koja je većinski vlasnik sajma.

- Na tri dana Gudovac opet postaje poljoprivredni centar Hrvatske i iznimno mi je drago da smo tradiciju uspjeli nastaviti ove godine nakon vrlo izazovnog razdoblja koje nas je podsjetilo i još uvijek nas podsjeća kako su naši planovi gotovo nemoćni u borbi s virusom koji je u trenutku promijenio naš život i navike. Krizu su naravno osjetili i naši poljoprivredni proizvođači koji su suočeni s brojnim izazovima, ali pomaka ima. Ovaj Sajam uvijek je bio dobar pokazatelj kako je tekla transformacija obnavljanja poljoprivredne mehanizacije – rekao je Marušić.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak posebno se zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću što je došao otvoriti Bjelovarski sajam te je također naglasio važnost Sajma za naš kraj.

- Premijer otvara Sajam u jednom od najtežih trenutaka u povijesti Bjelovarskog sajma. Dvije godine ga nije bilo i mislim da je dolazak premijera dobra poruka za grad Bjelovar i našu županiju i hrvatsku poljoprivredu. U neposrednoj blizini sajma odvijaju se veliki projekti za Grad Bjelovar, izgradnja brze ceste i izgradnja toplica što samo govori o važnosti ovog područja - objasnio je gradonačelnik Hrebak.

03.09.2021., Bjelovar - Svecano otvorenje 28. jesenskog medjunarodnog bjelovarskog sajma i 28. drzavne stocarske izlozbe u Gudovcu. Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic. Photo: Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL, ilustracija

Prisutni su bili i predstavnici Udruženja obrtnika Bjelovar, suorganizatori sajma čiji je predsjednik Goran Grgić zadovoljan trenutnim stanjem u Udruženju.

- Za članove našeg Udruženja ovaj sajam je od velike važnosti jer na domaćem terenu imaju priliku predstaviti svoje usluge i proizvode i stvoriti poslovne veze. Inače, nakon korone mi osjetimo blago povećanje obrtnika i zadovoljni smo - kazao je predsjednik Grgić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije