Premijer u Splitu i Dubrovniku

Plenković o Pupovčevom pojavljivanju na proslavi RS: Još u Sarajevu sam poslao poruku...

Split: Plenković se sastao sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/8
10.01.2022.
u 12:03

- U Splitu je 217 hospitaliziranih, a 49 njih na respiratorima - kazao je Plenković prilikom posjeta Kliničkog bolničkog centra Split

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas boravi u Splitu i Dubrovniku. Premijer se nakon posjeta splitskom KBC-u sastao sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom. Kazao je da se razgovaralo o prometnoj infrastrukturi, a s njim je bio i ministar prometa Oleg Butković. 

Premijer je upitan kako komentira što se čelnik SDSS-a i koalicijski partner Milorad Pupovac pojavio na proslavi 30. godišnjice Republike Srpske.

- Što se tiče stava Hrvatske i Vlade, znate da sam bio u prosincu u Sarajevu i da smo poslali čvrstu poruku o teritorijalnoj cjelovitosti BiH i potpori njenom putu u europske integracije. Pupovac je tamo bio na akademiji, išao je u svojstvu predstavnika SNV-a. On tamo nije ništa govorio niti je imao nekakvu ulogu. Koliko znam postojala je i značajna potpora obnovi Banovine nakon potresa... Mi smo protiv svih poruka koje imaju separatističke težnje i secesionističke konotacije i tu je naš stav kristalno jasan - poručio je Plenković.

Kad je riječ o postavljanju spomen ploče majoru JNA Milanu Tepiću u Banjoj Luci, premijer je rekao: 

- Ministarstvo je uputilo prosvjednu notu. Reagirali su i gradonačelnik Bjelovara, župan. Mi smo zgroženi. Za nas je bilo kakva ploča deplasirana. 

Što se tiče mogućih mjera pomoći građanima zbog poskupljenja, između ostalog, energenata, Plenković je podsjetio što su radili kada je bila u pitanju cijena benzina te istaknuo:

- Za razliku od mnogih drugih europskih zemalja gdje se ovaj problem pojavio ranije, kod nas se nije pojavio. Kao što ste vidjeli, mi smo uspjeli svim mjerama koje poduzimamo, a radimo ih vrlo diskretno i u tišini, osigurati da za građanstvo nije došlo do povećanja cijena energenata, niti plina niti struje. Kad je riječ o poslovnim subjektima, ovisno o tome kakve su ugovore imali, tako im se mijenjala cijena. Međutim, nismo imali situaciju da smo doživjeli udar na ekonomski standard građana već dosad što se u mnogim drugim zemljama dogodilo. Da ne govorim o tome da smo, kada je skočila cijena nafte, limitirali cijene dizela i benzina - podsjetio je.

Osvrnuo se i na sezonu.

- Što se tiče sezone iza nas, kad gledamo rezultate fiskalizacije, na 90% smo rekordne 2019. Sada je važno da pokažemo ozbiljnost oko veće dinamike cijepljenja, da pošaljemo poruku da ćete biti sigurni kada dođete u Hrvatsku - kazao je premijer.

Komentirajući posljednju anketu CRO Demoskop, kazao je: 

- HDZ je u sedmoj kalendarskoj godini mandata i biti sve ove godine ispred drugih stranaka je poruka svima da radimo, da rješavamo probleme, da dižemo ekonomiju. Proces obnove je jedan od onih koji treba ići brže i aktivnije i radit ćemo na tome da obnova Banovine ide brže.

Komentirajući rast popularnosti Mosta na krilima referendumske inicijative protiv COVID potvrda, kazao je da ne zna zašto takve akcije dobivaju potporu građana, ali da je očito da dobivaju. 

- To su te parazitske i profiterske inicijative koje dobivaju potporu građana. Ne znam zašto, ali je tako. Moja je poruka: ne slušajte tlapnje i dezinformacije, cijepite se, uzmite booster dozu... Sve su to prividi koji će se raspršiti - kazao je premijer. 

Današnji posjet Splitu premijer je započeo sastankom s Upravom Kliničkog bolničkog centra Split.

- U Splitu je 217 hospitaliziranih, a 49 njih na respiratorima. Poruka koju želimo uputiti je: cijepljenje, primanje boostera, poštivanje mjera, slušanje struke - to su liječnici i infektolozi. Cjepiva ima više nego dovoljno, u izobilju, rekao bih. Pozivam sve da se cijepe, pogotovo starije - rekao je Plenković te dodao:

- Sa strane Vlade i HZZO-a nastavit ćemo dijalog, dati pomoć u ljudstvu i sredstvima tako da Split pruža odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.

Potom je ravnatelj KBC-a, Julije Meštrović, zahvalio Vladi na podršci koju primaju.

- Podrška je ovaj posjet u ovim teškim, izazovnim trenucima - rekao je Meštrović.

Najavljen je u Splitu i dugoočekivani sastanak sa gradonačelnikom Ivicom Puljkom koji je premijera od prošlogodišnjih izbora više puta pozivao. Sastat će se danas u 11:00 sati u zgradi Gradske uprave Splita, nakon čega Plenković i suradnici kreću prema Dubrovniku.

Naravno, neće samo proći pored gradilišta Pelješkoga mosta već će zastati u Komarni oko 15 sati i 20 minuta.

U Dubrovniku Plenković će održati zajednički sastanak s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem u zgradi Uprave Grada Dubrovnika. 

Uz predsjednika Vlade Plenkovića je ministar zdravstva Vili Beroš i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Video - Horoskop 2022.: Što očekuje premijera Andreja Plenkovića u ovoj godini?

Komentara 43

BI
BitchBozji
11:34 10.01.2022.

Hnj hnj... član Vlade mu se klatari po proslavyma u republici šumskoj, a on kaže da je Vlada "rekla svoje"? Šta je?! Ne smi se onom tko mu drži većinu ništa zamjeriti? 😏 Kud Pupy okom Plenky skokom, a svimaa drugim prijete Uskokom 🧐🤭

KR
Krud
11:39 10.01.2022.

Sve za vlast, vlast ni za što!

KA
kamen3
11:42 10.01.2022.

Pupavac je bio u svojstvu izaslanika Plenkovića na Dodikovoj terevenci!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije