Ustanik na slobodi

Preuzeo odgovornost za napad na Kosovu: Radoičić ne smije napustiti Srbiju, niti otići na Kosovo

Milan Radoičić, srpski političar koji je organizirao napad na Kosovu
Milos Tesic
04.10.2023.
u 20:09

Osumnjičeni za oružani sukob kod sela Banjska na sjeveru Kosova Milan Radoičić pušten je jučer iz pritvora, manje od 48 sati nakon što je priveden, objavio je Viši sud u Beogradu.

Policija je u utorak u Beogradu privela donedavnog čelnika Srpske liste s Kosova Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za organiziranje paravojne skupine na kosovskom sjeveru, kada su u napadu ubijeni jedan kosovski policajac i trojica Srba. Radoičiću je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, nakon što mu je prethodno pretresen stan i druge prostorije, a djelatnici Uprave kriminalističke policije su ga, uz kaznenu prijavu, priveli u Više javno tužiteljstvo u Beogradu.

Sudac Višeg suda u Beogradu je, poslije saslušanja okrivljenog, odbio prijedlog Višeg javnog tužiteljstva da Radoičiću bude određen pritvor zbog opasnosti od bijega. Radoičiću je, kako se navodi u priopćenju, oduzeta putovnica, zabranjeno mu je da bez odobrenja suda napusti teritorij Srbije, a zabrana vrijedi i za odlazak na Kosovo. Naloženo mu je i da se svakog 1. i 15. u mjesecu javlja nadležnoj policijskoj postaji.

Potpredsjednik Srpske liste, vodeće stranke kosovskih Srba, Milan Radoičić preuzeo je 24. rujna odgovornost za organiziranje paravojne skupine na sjeveru Kosova kada je u sukobu s kosovskom policijom 24. rujna ubijen policajac i trojica Srba u selu Banjska. Radoičić je podnio ostavku na dužnosti u stranci, priopćio je tada njegov odvjetnik.

VEZANI ČLANCI 

Radoičića je kosovska policija na videosnimkama označila kao organizatora i vođu naoružane skupine koja se sukobila s policijom kod sela Banjska kada je ubijen je policajac Afrim Bunaku, a u nastavku sukobu tijekom dana poginula su i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Njegovo pismeno priznanje da je osobno organizirao skupinu naoružanih Srba na sjeveru Kosova i obavio sve logističke pripreme novinarima je pročitao odvjetnik Goran Petronijević, u javnosti je poznat kao branitelj Radovana Karadžića i Veselina Šljivančanina pred sudom u Den Haagu (ICTY). U svom priznanju Radoičić je zanijekao bilo kakvo sudjelovanje države Srbije u napadu, naglasivši kako nije obavještavao "nikoga iz vlasti Srbije i lokalnih političkih struktura na sjeveru Kosova", niti je od njih imao "bilo kakvu pomoć". Petronijević je privođenje okarakterizirao kao "posljedicu pritisaka na Srbiju", ustvrdivši da nema mjesta kaznenoj odgovornosti.

- Ne znam da li je ovo što se dogodilo neka prekretnica. Veoma sam zabrinut jer znam koliko su agresivni Albin Kurti i Vjosa Osmani (premijer i predsjednica Kosova). Naročito kad vjeruju da imaju veliku podršku dijela međunarodne zajednice i to me zabrinjava i plaši - komentirao je ranije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

VIDEO Zapaljena plastika u kanalu kod požarišta u Osijeku

Komentara 14

XA
xaron
22:18 04.10.2023.

Možda je ovaj Milan neka vijest na stranici “ SVIJET “ ali mislim da je ipak smjena spikera Američkog Kongresa mnogo vaznija. Poplava vijesti sa Balkana na stranici SVIJET nema nikakvog smisla osim ako nije riječ o sakrivanju nekih svjetskihkih dogadjaja koji se ne uklapaju u nečiju koncepciju.

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
22:39 04.10.2023.

A tko je naoružao junačine ?

Avatar messerschmidt
messerschmidt
10:05 05.10.2023.

Meni je samo čudno zašto Srbi uopće žive još tamo. Koliko ih je ostalo uopće? Nije baš neka egzotična zemlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije