UHIĆEN

Prevarant slikarskoj eliti uzeo 35 slika i grafika

29.06.2002.
u 00:00

* Tarik M. je slikarima pričao da skuplja slike radi organiziranja izložbi u Europi, radi donacije Likovnoj akademiji u Sarajevu, ili da slike prikuplja radi uvrštavanja u Likovni leksikon i Europsku likovnu enciklopediju...

ZAGREB - Policija je jučer objavila dovršetak kriminalističke obrade nad Tarikom M. (48), osumnjičenim da je nekolicini najpoznatijih hrvatskih slikara na prijevaru uzeo ukupno 35 slika i grafika te ih tako oštetio za oko milijun kuna. Tarik M. uhićen je još 13. veljače, priopćila je jučer policija, te je na kraju obrade kazneno prijavljen zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu zbog 18 prijevara te po jedno djelo teške krađe i nedopuštene uporabe autorskog djela, a sve slike su vraćene autorima.

Kako je priopćila PU zagrebačka, početkom veljače ove godine policija je doznala da je osoba koja se predstavila kao "Anđelko Novaković iz Hrvatskog leksikografskog zavoda" pokušala na prijevaru pribaviti tri umjetničke slike - ulja na platnu Charlesa Billicha, i to od voditeljice njegove galerije u Lovranu. S druge strane, osoba koja se predstavila kao "Andrej Novaković s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu", još lani u listopadu od akademskog slikara Đure Pulitike iz Dubrovnika na prijevaru je pribavila tri ulja na platnu koja na tržištu mogu postići cijenu od ukupno oko 450.000 kuna.

Nakon tih saznanja, policajci su 13. veljače uhitili Tarika M. U sklopu opsežne kriminalističke obrade pretražen je i stan u kojem živi Tarik M., te druge prostorije, gdje su pronađene slike; one su oduzete zbog sumnje u njihovo porijeklo.

Tragajući dalje i provjeravajući, policija je ustanovila da je Tarik M. još od 1999. godine pa do veljače ove godine na prijevaru nabavljao te slike lažno se predstavljajući slikarima kao "student Likovne akademije Andrej Novaković, Anđelko Novaković iz Hrvatskog leksikografskog zavoda, docent Likovne akademije u Sarajevu Ivan Muratović, profesor Ivan Filipović s Filozofskog fakulteta u Amsterdamu, Krešimir Mikić iz Sarajeva i doktor Ivan iz mostarskog HDZ-a".

Tarik M. im je govorio da skuplja slike radi organiziranja izložbi u Europi, ili je pak tvrdio da ih prikuplja radi donacije Likovnoj akademiji u Sarajevu. Ponekad je tvrdio da skuplja slike radi uvrštavanja u Likovni leksikon i Europsku likovnu enciklopediju, dovodeći slikare u zabludu.

H. Dečak

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije