povećan kredibilitet RH

Primorac o kreditnom rejtingu: Ovo je povijesni iskorak, ove godine planiramo spustiti razinu javnog duga

Zagreb: U HUP-u predstavljeni novi projekti i nove prilike za poslodavce
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/2
14.09.2024.
u 20:42

Primorac je dodao kako će ovime građani imati mogućnosti jeftinije se zaduživati, a korist će može vidjeti i u povećanim ulaganjima stranih investitora

Ministar financija Marko Primorac gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a, gdje se osvrnuo na podizanje kreditnog rejtinga s BBB+ na A- razinu. Kako je kazao, do prije nekoliko godina Hrvatska je smatrana državom za koju ''nije sigurno da će ispuniti svoje obaveze''. 

- Ovo je povijesni iskorak koji smo ostvarili. Drago nam je što je agencija S&P prepoznala sve one aktivnosti koje smo kao Vlada dosad činili kako bi povećali kredibilitet RH u međunarodnoj financijskoj javnosti. Za ovu godinu planiramo 2,6 posto deficita opće države i planiramo spustiti razinu javnog duga ispod 60 posto - kazao je, dodavši kako kreditni rejting ''održava ocjenu sposobnosti plaćanja i podmirivanja obveza''. ''To znači da procjena kreditnog rejtinga ovisi o stabilnosti javnih financija. Mi smo u tom smislu kroz stabilnu fiskalnu politiku i konsolidaciju, od države koja je bila do prije nekoliko godina u proceduri prekomjernog proračunskog manjka i proceduri prekomjernih makroekonomski neravnoteža''.

Primorac je dodao kako će ovime građani imati mogućnosti jeftinije se zaduživati, a korist će može vidjeti i u povećanim ulaganjima stranih investitora. Govoreći o poreznoj reformi, Primorac navodi kako cilj nije udariti na džepove građana. 

-  Što se tiče ukupnog opterećenja, neće rasti. Naša je ambicija kontinuirano smanjivati porezno opterećenje - naveo je, kazavši kako je potrebno ''nužno povećati pravednost poreznog sustava" tako što će se manje oporezivati rad, a više ostali gospodarske grane. Primorac je komentirao i novu rundu otvorenih trezorskih zapisa.

POVEZANI ČLANCI:

-  Imamo preko 11 tisuća građana koji su iskazali interes za upis trezorskih zapisa. Nešto manje od 350 milijuna eura je dosad uplaćeno. Građani do ponedjeljka mogu upisati trezorske zapise. Svakako će prinosi na obveznice u određenom trenutku biti niži nego kod onih država koje imaju niži kreditni rejting - kazao je.

>> FOTO Novi tunel Učka izgleda impresivno: Dug je 5,6 kilometara, a izgrađen tehnikama kakve Hrvatska još nije vidjela

Zagreb: U HUP-u predstavljeni novi projekti i nove prilike za poslodavce
1/45

 

Komentara 13

Avatar Štrumpfeta
Štrumpfeta
22:02 14.09.2024.

A što kaže oporba?

EJ
ejStef
22:44 14.09.2024.

Sigurno da je super da smo ušli u A rejting, no realno to neće zadržati mlade ljude iz zanata i iz STEM(M) područja ovdje. A to su ljudi koji mogu nešto napraviti i koji mogu stvoriti novu vrijednost... Da, raste nam i standard, no cijene u trgovinama isto rastu, tako da to građani ne primijete. Ono što se primijeti jest da u trgovinama imamo više cijene nego ostatak EU-a, dok nam plaće zaostaju. Sada, kada se ukidaju i subvencije na energente, imat ćemo i to skuplje nego EU, a plaće će možda rasti samo u javnim strukturama... Bitna je makroekonomija, ona je preduvjet za sve, međutim i sve ostalo je bitno, a ovako će prije svi otići, nego ćemo dosegnuti nekih 90% EU standarda... Sada je problem javnih struktura još izraženiji nego prije, one su i dalje najveća kočnica. I svojom glomaznošću i svojom neefikasnošću, čak i malicioznošću.

Avatar Grubi
Grubi
18:50 15.09.2024.

Jako dobro, velik uspjeh!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije