Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Prioriteti Hrvatske su borba protiv kriminala i reforma pravosuđa

12.11.2008.
u 18:24

Žestoka borba protiv organiziranog kriminala i korupcije te reforma pravosuđa moraju biti prioriteti Hrvatske na putu prema članstvu u Europskoj uniji, poručili su u Zagrebu premijer Ivo Sanader i povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn.

- U svjetlu dvaju ubojstava koja su se nedavno dogodila u Zagrebu očekujemo odlučne mjere. Da policija, Državno odvjetništvo i sudovi pokažu konkretne rezultate. Očekujemo privođenje krivaca pravdi - kazao je Rehn. Rehn je naglasio i važnost restruktuuriranja brodogradilišta kako bi se moglo otvoriti poglavlje tržišnog natjecanja. Rehn je istaknuo da je svjestan da je riječ o izuzetno teškom poslu, ali da ga Hrvatska mora obaviti.

Rehn rekao Mesiću da Hrvatska 2009. može ispuniti uvjete za EU

EK: Za kraj pregovora još nema čvrstog roka

Pahor: Škare i platno u rukama su Hrvatske

Pusić: Nema fiksnog datuma okončanja pregovora

Potpis na pristupni ugovor Hrvatske Uniji do travnja 2010.

- Ne možemo imati dvostruke kriterije. Ne može Hrvatska proći bolje od Poljske, Rumunjske ili bilo koje države. Hrvatska ima najveće poticaje za brodogradnju po glavi stanovnika u cijeloj Europi - kazao je Rehn. Pregovori o ovom pitanju bili su izuzetno oštri, složili su se Sanader i Rehn. Na pitanje hoće li Hrvatska krenuti u restrukturiranje brodogeradilišta prije lokalnih izbora u svibnju iduće godine, premijer Sanader kazao je kako taj posao, kao niti reforma pravosuđa nema nikakve veze s lokalnim izborima.

Rehn je, s druge strane, istaknuo kako čekuje rezultate u kratkom vremenu. - Postoje izgledi da se u kratkom vremenu postigne sporazum o brodogradnji kako bi se moglo nastaviti s pregovorima. Međutim, samu realizaciju tog posla ne možemo očekivati odmah - kazao je Rehn. Remijer Sanader istanuo je kako bi iduća godina mogla biti prijelmna za Hrvatsku: očekuje se ulazak u NATO te završetak pregovora s EU.

- Za vrijeme francuskog predsjedanja EU očekujem da ćemo otvoriti svih deset preostalih poglavlja, ili najmanje osam te da ćemo u istom preiodu zatvoriti četiri ili šest poglavlja - najavio je Sanader i istaknuo kako je u situaciji zabrane proširenja EU, problema sa Lisabonskim sporazumim te globalne gospodraske i financijske krize Hrvatska prošloga tjedna u izvještaju Europske komisije dobila najbolju moguću vijest što je mogla.

Povjerenik Rehn istaknuo je kako datum završetka pregovora krajem iduće godine nije fiksan te da se može mijenjati, ovisno o napretku RH.


Sporove Hrvatske i Slovenije riješiti bilateralno

Što se tiče neriješenih graničnih problema Hrvatske i Slovenije Rehn je istaknuo kako njih treba riješiti bilateralno i kako ti problemi ne smiju imati veze s pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji. - Da su Njemačka i Francuska rjevale probleme istim tempom kao Hrvatska i Slovenija, mi danas ne bi imali Europski uniju - kazao je Rehn i dometnuo kako, unatoč svemu, za svaku odluku o otvaranju ili zatvaranju poglavlja treba jednoglasna odluka EK, u što spada i Slovenija.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije