SLUČAJ RIJEČKE SORTIRNICE

EU tužitelji traže pritvor za četvero osumnjičenih. Blokada računa tvrtke Tehnix Đ. Horvata

Uhićen  Đuro Horvat, predsjednik Uprave Tehnixa iz Donjeg Kraljevca
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
05.04.2023.
u 11:33

EPPO će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv četiri osobe. Osim navedenog, EPPO je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi blokadom bankovnog računa osumnjičenog trgovačkog društva

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) danas se oglasio novim priopćenjem o jučerašnjim uhićenjima u Rijeci i Međimurju zbog financiranja izgradnje sortirnice u Rijeci vrijedne pet milijuna eura.

Jučer su, podsjetimo, uhićeni Irena Miličević, bivša pročelnica Odjela za komunalni sustav u Rijeci, njen suradnik Eddy Ropac, savjetnik za kapitalne investicije u riječkom Odjelu gradske uprave za komunalni sustav, Jasna Kukuljan, aktualna direktorica Čistoće, te Đuro Horvat, vlasnik međimurske tvrtke Tehnix d.o.o., te Darko Žagar iz tvrtke Žagar, koja je izvodila projektiranje na gradnji sortirnice. 

Ured javnog EU tužitelja, naime, traži istražni zatvor za četvero od petero uhićenih. Od mjesec dana pritvora izuzet je samo Đuro Horvat, vjerojatno zbog svoje životne dobi. Traže i da se blokira bankovni račun osumnjičenog trgovačkog društva Đ. Horvata. 

– Ured EU javnog tužitelja pokrenuo je istragu protiv pet hrvatskih državljana i jednog trgovačka društva zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja i pomaganja u zloporabi položaja i ovlasti. Među osumnjičenima su dvije službene osobe Grada Rijeke te odgovorna osoba trgovačkog društva obuhvaćenog istragom, kojemu je pribavljena nepripadna imovinska korist. Svih pet osumnjičenika uhićeno je jučer,  4. travnja 2023., na zahtjev EPPO-a. 

Na temelju rezultata prethodnih istražnih radnji i kaznene prijave Policijskog nacionalnog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta EPPO je sada službeno pokrenuo istragu, navode u priopćenju.

VIDEO Tko je Đuro Horvat? Europski tužitelji ga sumnjiče za malverzacije

Dodaju da za službene osobe Grada Rijeke, kao i odgovornu osobu komunalnog društva u suvlasništvu Grada Rijeke, postoji sumnja da su poduzele niz radnji potrebnih da se privatno trgovačko društvo drugoga osumnjičenika odabere za izvođenje radova u projektu izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi po neosnovano uvećanim cijenama.

– Procijenjena vrijednost projekta jest 27,757.216,80 kuna (3,684.015,77 EUR), sufinanciranih iz Kohezijskog fonda (Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.), sa stopom sufinanciranja od 85 posto prihvatljivih troškova.

Službene osobe obuhvaćene istragom pokrenule su dva pozivna natječaja za izradu projektne dokumentacije za izgradnju postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada tako da su oba pozivna natječaja organizirana kako bi se u privilegirani položaj stavilo prethodno odabrano društvo, pri čemu se davao dojam da je to društvo dalo najpovoljniju ponudu.

Nakon zaključenja oba ugovora o izradi projektne dokumentacije, službene osobe obuhvaćene istragom dopustile su odabranom društvu da kreira dio projektne dokumentacije u dijelu koji se odnosi na izgradnju pogona za sortiranje te da definira cijenu svih radova nužnih za određivanje procijenjene vrijednosti planirane javne nabave. Tako je trgovačkom društvu obuhvaćenom istragom osiguran privilegirani položaj u odnosu na ostale zainteresirane gospodarske subjekte, a cijena svih radova neosnovano je uvećana za najmanje 3,816.690,00 kuna (506.561,82 eura) – dodaju iz Tužiteljstva.

Uhićen  Đuro Horvat, predsjednik Uprave Tehnixa iz Donjeg Kraljevca
1/6

Pojašnjavaju daljnji tijek događaja u ovom slučaju.

Nakon raspisivanja otvorenog postupka javne nabave, osumnjičeno trgovačko društvo dobilo je mogućnost odgovaranja na zahtjeve za pojašnjenja i izmjene, koje su postavljali zainteresirani gospodarski subjekti vezano uz pitanja tehničke prirode. Tim se odgovorima trebao stvoriti dojam da postoje tehnički razlozi za uporabu spornih strojeva i povezane tehnologije i prikriti očigledno pogodovanje osumnjičenom trgovačkom društvu. Smatra se da su pri tome službene osobe obuhvaćene istragom zanemarivale sva upozorenja svojih kolega koji su upozoravali na neprihvatljivost predmetnih odgovora i moguće posljedice za Grad Rijeku i sve uključene osobe, uključujući administrativne i kazneno-pravne sankcije. I ocjenjivanje ponuda organizirano je tako da se odabere ponuda osumnjičenog trgovačkog društva, čija je cijena bila 26,854.525,94 kune bez PDV-a (3,564.208,10 eura) odnosno 33,568.157,43 kune s PDV-om (4,455.260,13 eura), koje je neosnovano uvećana za najmanje 3,816.690,00 kuna (506.561,82 eura). Taj iznos predstavlja nepripadnu imovinsku korist tom trgovačkom društvu, ujedno čini i štetu Kohezijskom fondu Europske unije i Državnom proračunu Republike Hrvatske – navode iz EPPO-a.

EPPO će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv četiriju osoba. Osim navedenog, EPPO je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi blokadom bankovnog računa osumnjičenog trgovačkog društva.

Komentara 3

DU
Deleted user
12:00 05.04.2023.

Navedena ekipa je esdipi - zato prigušen tretman u medijima, nema vriske i hajke... Kako su govorili u protekloj epohi: Osuditi pojavu, sačuvati druga!

PA
pavlov
11:41 05.04.2023.

Drug Đuro ima više patenata od Grunfa, a ima sad i maleraja doma, nemrete ga sam tak zaprti.... Mora pomalati dokaze... Sa GP Krk-om napravio projekt koji ne funkcionira, još skoro svim općinama u PGŽ-u uvalio električna komunalna vozila, koja izgledaju, kao da im je dizajn iz vremena MaoCeTunga!!!

IL
ilustrator
12:41 05.04.2023.

uvaženi član sdp ne ide u pritvor! kažu zbog njegovih godina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije