u Sankt Peterburgu

Darja Trepova uhićena zbog ubojstva ruskog blogera; Rusi objavili tko stoji iza svega

Vladlen Tatarski
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.04.2023.
u 11:40

U nedjelju se u kafiću u Sankt Peterburgu dogodila eksplozija u kojoj je poginula jedna osoba za koju se ispostavilo da je ratni dopisnik Vladlen Tatarski

Vladlen Tatarski, čije je pravo ime bilo Maksim Fomin, poginuo je u nedjelju u eksploziji u kafiću koji je navodno pripadao šefu Wagner grupe Jevgeniju Prigožinu u Sankt Peterburgu. Darja Trepova (26) privedena je zbog sumnje da je umiješana u eksploziju. Kremlj je eksploziju u kafiću označio kao teroristički čin. Nacionalni odbor za borbu protiv terorizma izvijestio je kako iza svega stoje ukrajinske specijalne službe u suradnji s Fondom za borbu protiv korupcije koji je pokrenuo Aleksej Navaljni. Kijev je odbacio tvrdnje o svojoj umiješanosti.

"Zbog sumnje da je sudjelovala u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu djelatnici ruskog istražnog odbora s operativnim službama priveli su Darju Trepovu”, stoji u izvješću.

U međuvremenu, prema ruskoj novinskoj agenciji TASS, antiteroristički dužnosnici u Rusiji kažu da su ukrajinske obavještajne službe umiješane u ubojstvo istaknutog ratnog blogera. Teroristički napad na poznatog ratnog izvjestitelja Vladlena Tatarskog planirale su ukrajinske specijalne službe uz sudjelovanje agenata među pristašama FBK Alekseja Navaljnog, priopćio je u ponedjeljak Nacionalni odbor za borbu protiv terorizma.

"Teroristički akt počinjen 2. travnja u Sankt Peterburgu protiv poznatog novinara Vladlena Tatarskog planirale su specijalne službe Ukrajine uz sudjelovanje agenata među osobama koje surađuju s takozvanim Antikorupcijskim fondom", navodi se u priopćenju.

Djevojku pred kamerama ispitivali o ubojstvo blogera: 'Donijela sam figuru koja je eksplodirala'

Navaljni, istaknuti kritičar Vladimira Putina, pokrenuo je FBK 2011. u pokušaju da razotkrije prijevare i nedopuštene aktivnosti ruskih dužnosnika i oligarha. Godine 2021. ruske vlasti proglasile su organizaciju "ekstremističkom", čime su je zapravo zabranile.

Kremlj je eksploziju u kafiću označio kao "teroristički čin". Kijev je odbacio tvrdnje o svojoj umiješanosti.

Podsjetimo, u nedjelju se u kafiću u Sankt Peterburgu dogodila eksplozija u kojoj je poginula jedna osoba za koju se ispostavilo da je ratni dopisnik Vladlen Tatarski (pravim imenom Maksim Fomin). Prema podacima ruskog ministarstva zdravstva, 32 osobe su ozlijeđene, jedna je preminula, a za desetero stanje se ocjenjuje kao teško. 

Video: Što je govorio ubijeni ruski vojni bloger: "Sve ćemo ubiti i opljačkati"

Tatarski, čije je pravo ime Maksim Fomin, imao je više od 560.000 pratitelja na Telegramu te je bio jedan od najistaknutijih vojnih blogera koji su slavili ruske vojne napore u Ukrajini te često kritizirali neuspjehe vojnog vrha.

Darja je Tatarskom navodno predala kipić u kojem je bila eksplozivna naprava. 

Ključne riječi

Komentara 6

ST
starigrad
14:24 03.04.2023.

Za Navalnog se ne zna je li ziv, ali eto navodno organizira teroristicke napade. Interesantno!

BI
billynik
13:03 03.04.2023.

"Kremlj je eksploziju u kafiću označio kao teroristički čin." - kako se ovakav čin naziva u naprednim zapadnim demokratskim medijima?

FR
franjo
14:50 03.04.2023.

Sad ima pratitelja vraga …

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije