PITALI SMO ANALITIČARE VL-A

Prljava kampanja došla na naplatu: Hoće li Domovinski pokret uspjeti vratiti izgubljenu podršku birača?

Zagreb: Ivan Penava i Mario Radić o Pride Ridu i drugim temama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
09.09.2024.
u 13:28

Hoće li DP uspjeti vratiti izgubljenu podršku kao što je uspio Most, ostaje vidjeti što će osmisliti "odmetnuti" Mario Radić koji najavljuje osnivanje vlastite stranke

Pad od znatnih 2,1 posto podrške došao je na naplatu Domovinskom pokretu nakon burnih unutarstranačkih izbora, pokazao je najnoviji Crodemoskop za mjesec rujan koji je objavio RTL. HDZ i dalje uživa najveću podršku od 27,3 posto građana, a nakon njega slijede SDP (21,2) i Možemo! (8,4). No umjesto Domovinskog pokreta koji je zbog dobrih rezultata na parlamentarnim izborima ušao i u vladajuću većinu, na četvrtom mjestu ipak se našao Most sa sedam posto podrške birača, pa tek nakon njih DP s 4,6 posto. 

Koliko je pad podrške Domovinskom pokretu bio očekivan s obzirom na to da je dio istaknutih članova stranke – poput Igora Peternela, Slavena Dobrovića i Stephena Nikole Bartulice – odlučio ići putem zamjenika izbornog gubitnika Marija Radića i napustiti stranku, pitali smo analitičare Večernjeg lista. Ukratko, itekako je bio očekivan.

– Nakon raskola u stranci bilo je očekivati da će se rejting Domovinskog pokreta strmoglaviti. Priče o sukobu i frakcijama unutar stranke krenule su čim je Vlada oformljena i nije dugo potrajalo do eskalacije sukoba. Birači Domovinskog pokreta uskratili su podršku, očito razočarani prljavom unutarstranačkom kampanjom. Bit će zanimljivo vidjeti što će se događati nakon što Mario Radić, kako je i najavio, osnuje vlastiti projekt sa svojim istomišljenicima i kako će se, u smislu podrške dvjema strujama, podijeliti birači DP-a – tvrdi Ankica Mamić. U tom slučaju Tonči Tadić nudi nešto zlokobniju sudbinu za Domovinski pokret.

 

>> VIDEO Peternel nakon burnih izbora: 'Mislim da u Zagrebu praktički više nema članova DP-a'

– Čudi da je DP i ovoliko dobio s obzirom na negativnu kampanju u medijima. Nema dana i nema medija u kojem netko ne najavi da istupa iz DP-a. Sasvim je moguće pretvaranje DP u kvaziregionalnu stranku na području Vukovara – objasnio je.

Međutim, Mate Mijić vjeruje kako brend i struktura stranke često odnose prevagu u ovakvim situacijama, posebice kad uzmemo u obzir da je položaj ''odmetnika DP-a'' trenutačno nejasan. On je ovu situaciju usporedio s Mostom koji je također doživio potop nakon što je stranku odlučio napustiti bračni par Raspudić samo nekoliko dana nakon parlamentarnih izbora. Most je u svibnju pao na niskih 5,6 posto podrške. Sada su se, do rujna, ponovno stabilizirali na sedam posto. 

– Kratkoročni je učinak jasan, a sad treba vidjeti hoće li se s DP-ovim dugoročnim rejtingom dogoditi isto što i s Mostovim jer oni su dio vlasti i to traži puno kompromisa kojima njihovi birači nisu skloni. Taj dio političkog spektra jednostavno nije naučio upravljati, ne zna što znači biti u vlasti, tako da, ako DP i uspije ostvariti dio svojih obećanja, upitno je koliko će to birači naviknuti na maksimalističke zahtjeve nagraditi – kaže Mijić, a da vrijedi pričekati, smatra i Dragan Bagić.

POVEZANI ČLANCI:

– Pad rejtinga ne može se interpretirati kao podrška ili gubitak podrške nekoj od struja tijekom tog sukoba. Dakle, za sada se ne može tvrditi da birači koji su do sada podržavali DP uskraćuju podršku Penavinoj struji jer podržavaju Radića. Ima li od toga efekta ili nema, vidjet će se tek kada i ako Radićeva struja osnuje svoju stranku. Lako je moguće da se rejting oporavi nakon što se nestabilnosti unutar stranke smire – zaključuje.

Komentara 14

GO
goran2hr
13:49 09.09.2024.

Postotak gore dolje, babe žabe i banane... Sada su to sve trivijalnosti. DP je dotukao samog sebe onog trenutka kada su postali jasni rezultati njihovih "pregovora" sa HDZom , te za što su profućkali 14 mandata dobivenih od Hrvata. Kako je trebalo sa HDZom pokazao im je ovih dana Ričard u Zadru. Postavio je uvjete HDZu, pokazao kako nije jado i dobio sve. A što se dogodilo sa izbornim obećanjima DPa i "promijeni smjera Hrvatske"?

CE
Centrifuga
14:21 09.09.2024.

Do sada je Penava prihvatio sve što je Plenković želio a nije bilo naznaka da če napraviti ono što su obećavali

KR
Kraj
13:51 09.09.2024.

mene nije ni izgubio, mi znamo čiji je Radić bio igrač anemija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije