neslaganje oko kompenzacije

Njemačka u nezgodnoj situaciji: Susjedne zemlje oklijevaju dijeliti plin s njom

FILE PHOTO: Pipes at the landfall facilities of the Nord Stream 1 gas pipeline in Lubmin, Germany
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS
1/3
09.09.2022.
u 12:39

“Belgija, Luksemburg, Nizozemska i Poljska izbjegavaju konstruktivne pregovore i sklapanje bilateralnih sporazuma o solidarnosti", stoji u izvješću.

Skupina njemačkih susjeda oklijeva potpisati bilateralne sporazume s Berlinom o dijeljenju plina u slučaju krize u opskrbi, izvijestio je list Die Welt, pozivajući se na dokument ministarstva gospodarstva. Budući da je Rusija smanjila izvoz plina najvećem europskom gospodarstvu, Njemačka je s Danskom i Austrijom već dogovorila da će dijeliti plin u slučaju krize u opskrbi kako bi se izbjegla panika i smanjio rizik gomilanja zaliha goriva.

Ministarstvo gospodarstva u srpnju je priopćilo da je Njemačka intenzivno i dugo radila na dogovoru i s drugim susjedima, poput Poljske i Italije, no razgovori su bili teži no što se očekivalo, citira Die Welt u četvrtak izvješće ministarstva gospodarstva parlamentarnim zastupnicima.

“Belgija, Luksemburg, Nizozemska i Poljska izbjegavaju konstruktivne pregovore i sklapanje bilateralnih sporazuma o solidarnosti", stoji u izvješću.

Talijanska vlada moći će ponovo pregovarati tek nakon parlamentarnih izbora koji bi trebali biti održani krajem rujna i ne može se predvidjeti kada bi Berlin mogao potpisati trilateralni sporazum sa Švicarskom i Italijom, stoji u izvješću.

Njemački susjedi nisu ga voljni potpisati zbog neslaganja oko kompenzacije koju bi Berlin morao platiti domaćim tvrtkama za eksproprijaciju njihovog plina rezerviranog za susjede, dodaje se. Ministarstvo gospodarstva nije bilo odmah dostupno za komentar izvješća.

Članice EU-a dogovorile su se u srpnju da će u slučaju krize u opskrbi dijeliti dio energenata i trebale bi same utvrditi praktični mehanizam provedbe tog dogovora, podsjeća Reuters.

VIDEO: Davno izgubljena braća razdvojena 1945. ponovno će se susresti nakon 77 godina: 'Nisam mislio da će se to ikada dogoditi'

Komentara 6

DU
Deleted user
14:20 09.09.2022.

Njemačka ima najveća skladišta plina u srednjoj i zapadnoj Evropi 242,98 TWh. Njemačka je isporučivala ruski plin Poljskoj i susjednim zamljema jer je to bio dobar i unosan posao. Nakon zatvaranja Nord strema 1 prestala je isporučivati viškove plina susjednimm zemljama, a Jamalski plinovod je zatvoren do daljnjeg. Završetak Baltic pipe se predviđa u 10 mjesecu, ali će njegova max. propusnost biti za nekoliko mjeseci vjerojatno na proljeće iduće godine.

XA
xaron
05:44 10.09.2022.

Prije ili kasnije svak se počne brinuti samo za svoje interese.

PR
predragbabic1
14:16 09.09.2022.

protestanti i katolici više ne vladaju Europom te su tu gdje jesu, a solidarnosti biti neće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije