Europski projekt

Probni rad karlovačkog pročistača počinje u studenome!

'Karlovac - Gradiliste procistaca otpadnih voda u Gornjem Mekusju cija gradnja se financira pute Ispa projekta. 030910 Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
04.09.2010.
u 09:05

Od ožujka, kada je započela izgradnja pročistača otpadnih voda u Mekušju, niknulo je više od 20 objekata. Radovi su pri kraju

Gotovo da je gotovo s građevinskim radovima na pročistaču otpadnih voda, šaljivo kaže Mira Kožul, voditeljica gradilišta pročistača otpadnih voda za Karlovac i Dugu Resu.

 

Od sljedećeg tjedna struja

 

Osmog prosinca 2008. započelo je projektiranje pročistača otpadnih voda, nakon čega su uslijedili istražni i drugi pripremni radovi nužni za početak građenja. Sredinom ožujka ove godine započela je stvarna izgradnja pročistača. Laiku posjetitelju gradilišta jasno je da je učinjeno mnogo.

 

– Sveukupno gradimo više od dvadeset objekata. U tijeku su strojarski radovi, a zemljani su također u završnoj fazi. Nadamo se do kraja listopada sve asfaltirati. Približavamo se i početku polaganja kabela za struju već sljede??eg tjedna – kaže Mira Kožul.

 

Mekušansko gradilište jedno je od najvećih u zemlji, a i najznačajnijih. Izgradnjom pročistača poboljšat će se kvaliteta voda karlovačkih rijeka, čime će se smanjiti onečišćenje Save i rijeka dunavskog sliva. Projekt je važan i zbog osiguranja više razine javnog zdravlja, smanjenja rizika zagađivanja izvora pitke vode... To je prepoznala i Europska unija, pa je iz ISPA programa osigurala 22,5 milijuna eura od 36 milijuna, kolika je sveukupna vrijednost projekta. Iz proračuna Republike Hrvatske izdvojeno je 3,5 milijuna eura, a deset milijuna eura karlovačka je gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija osigurala kreditom kod Europske banke za obnovu i razvoj.

 

– Potpisana su četiri ugovora u iznosu od 33,892.551,93 eura, to jest 94,15 posto ugovorenih sredstava u odnosu na ukupnu vrijednost ISPA mjere za Program za vode i otpadne vode u Karlovcu. Natječaji za posljednja dva ugovora u sklopu projekta su raspisani – kaže savjetnica za odnose s javnošću Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Kristina Tatarović.

 

Uključenost brojnih subjekata otkriva veliki obujam radova u Karlovcu. Međunarodnim natječajem povjereni su tvrtki Alpine Bau Gmbh u konzorciju s Ginzler Stahl Machowetz and Partner Austria. Nadzor obavlja francuska tvrtka Safege. Tehničku pomoć pruža francusko poduzeće SCE SAS, u suradnji s tvrtkama ILF Gmbh, Steinbacher i Hidroing iz Austrije, Njemačke i Hrvatske. Gradilište je Kupa pet puta potopila. Hrvatske vode sagradit će nasip koji će to ubuduće sprječavati.

 

 

U punoj funkciji - 2012.

 

– Planiramo započeti probni rad u studenome. Namjera je na proljeće otvoriti pročistač. Tada nastupa jednogodišnje jamstveno razdoblje u kojem će se otkloniti možebitni nedostaci, a 2012. godine uređaj će biti u punoj funkciji – objašnjava Mira Kožul.

Iskorištena sredstva

Čak 94,15 posto od 36 milijuna eura, koliko vrijedi projekt izgradnje pročistača otpadnih voda Karlovca, iskorišteno je kroz četiri potpisana ugovora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije